LAJTA DOGCENTRUM KUTYAISKOLA ÉS SPORTEGYESÜLET MOSONMAGYARÓVÁR

MERT "KUTYÁZNI" JÓ

Gyakori kérdések

A Nevelés fontos?

Amikor nagy testű kutyáról van szó sokkal fontosabb a helyes nevelés, ha a fejünkre nő sokkal nehezebb vele mint egy kistestűvel. Legyünk mindig következetesek , türelmesek és a jutalomfalatra alapozva tanítsuk meg dolgokra. Az éhes kutya jutalomfalattal könnyebben motiválható, teli gyomrú kutyával nincs értelme kínlódni.  Nem attól okos a kutya, hogy pacsit ad vagy leül kéregetni, hanem ha szót fogad. Éreztessük vele „ki az úr a háznál”, szeressük, de tartsuk meg a „három lépés” távolságot. Az etetés előtt 10-20 perces foglalkozás csodákra képes. KÖVETKEZETESSÉG: a kiadott parancsot mindig követeljük meg, ha kell  jutalomfalattal, vagy akár kényszerítéssel, félbehagyott feladat ne legyen. FONTOS, minden kényszerítés után DICSÉRET (szóban, simogatással, jutalomfalattal) ne legyen rossz „szájíze” se a kutyának se a gazdának a feladat végére. TÜRELEM: mivel a kutyánk nem érti az emberi beszédet ezért rá kell vezetnünk, hogy mit akarunk tőle, lesz amit 2-3 ismétlés után tudni fog, de lesz amit sokáig nem ért meg (ehhez kell a türelem igazán). Sokat sétáljunk vele minél forgalmasabb helyeken a jó szocializáció (más kutyák és emberekhez való hozzáállás) végett. Sose a kutya megy elől, hanem a főnök ( a banda főnök se hátul kullog ,az ártana a tekintélyének ). Érdemes kutyaiskolába vinni. A kölyökkori nevelés a legjobb ( ha már tele van rossz szokásokkal, sokkal nehezebb átnevelni),ott pár óra alatt sokkal többet tanul a többi kutyától, mint tőlünk bármikor, a közös játékról nem is beszélve. Mi nem tudunk helyettesíteni  egy másik kutyát, nem tudunk vele futkározni, birkózni úgy mint egy másik kutya.

Agility

Agility:

Az agility ma már egyre népszerűbb szabadidős és sport tevékenység Magyarországon. Az "agility" szó lefordítva ügyességet, gyorsaságot, fürgeséget jelent, amely átvitt értelemben is igaz: gyors, ügyes és irányítható kutyát igényel. A foglalkozás alatt póráznélkül is irányíthatónak kell lennie a kutyusnak, ezért annak érdekében, hogy megfeleljen az elvárásoknak a gazdi-kutya páros, először a kutyaovis tanfolyamon illetve a kezdő tanfolyamunkon kell részt venniük.


Az agility sport leginkább a lovassportból jól ismert díjugratásra hasonlít, hisz annak mintájára jött létre. Cél, hogy meghatározott szintidőn belül teljesítsék a pályát, ami minden egyes alkalommal más más sorrendben van felépítve.Kutyaiskolánkban saját készítésű nemzetközi szabályoknak is megfelelő akadálypályán gyakorolhatnak és tanulhatnak az erre vágyók. Az agility akadályok tanítása sok türelmet és kitartást igényel, ami elsősorban agyilag fárasztja le a kutyákat, ezért elsősorban hiperaktív kutyáknak ajánljuk.