LAJTA DOGCENTRUM KUTYAISKOLA ÉS SPORTEGYESÜLET MOSONMAGYARÓVÁR

MERT "KUTYÁZNI" JÓ

Gyakori kérdések

A kutya és gyerek viselkedése

A kutyákhoz való hozzáállás   Nap mint nap szembesülhetünk azzal, hogy a szülők (akik valószínűleg maguk sem rendelkeznek alapvető ismeretekkel a kutyákról) nem tanítják meg a gyerekeiket arra, hogyan közeledjenek a kutyákhoz, sőt, sokszor beléjük nevelik a félelmet, amivel maximalizálják a harapás kockázatát.   A kisebb (3-10 éves) gyerekek körében jellemzően kétféle reakció fordul elő, ha kutyával találkoznak: Az egyik, hogy habozás nélkül kezdenek közeledni a megpillantott eb felé, kissé előredőlve, a kezet előrenyújtva, olyan testtartásban, mint aki meg akarja ragadni, mint egy játékot. Ez általában nem tetszik a kutyának, a gyerek megsérti a személyes terét, ráadásul a testtartásával és a szemkontaktussal is fenyegetést sugall. A kutyák természetes reakciója ilyenkor a figyelmeztető morgás, vagy az ugatás, illetve a félresomfordálás.  Az ilyen esetek általában úgy végződnek, hogy a szülő megijed és elrángatja a gyereket. Nem mond a gyereknek semmit, vagy még rosszabb ha leszidja, aki így soha nem fogja megérteni, hol volt a hiba.  A Másik esetben, ha fél a gyerek a kutyától, csak arrébb húzódik a gyerek, de sokszor elkezd kapkodni, sikítozik, ugrál, ha van a kezében valami, elkezdi lóbálni - szóval mindent megtesz, amivel felhívja magára a figyelmet,felpörgeti a kutyában a feszültséget és ezzel veszélybe sodorja önmagát. A tapasztalt gazdák nagy ívben elkerülik az ilyen, láthatóan bizonytalan gyerekeket, pórázon tartva a kutyát, hogy biztosan ne legyen gond. A legrosszabb, amikor a gyerek megpróbál elfutni, hiszen a kutya jó eséllyel utána rohan vagy azért, mert játszani akar vagy azért, mert bekapcsolt nála a zsákmányszerzési ösztön. Fontos lenne megértetni a szülőkkel, hogy az ő felelősségük is az, ami a kutya-gyerek találkozáskor történik. Aki félelemre kondicionálja a kicsiket, az kihívja maga ellen a sorsot, csakúgy, mint aki nem érteti meg a gyerekekkel, hogy a kutya érzékeny lény, amit nem lehet megszorongatni vagy felkapni mint egy plüssállatot.

Engedelmes vizsga

Engedelmesség vizsga:

Az engedelmes vizsga a kulturált kutyatartás és a társadalomba való elférésünk szempontjából igen fontos.
Ezért minden fajtájú és nagyságú kutya leteheti (keverék kutyák is). Nem minősül viszont tenyészvizsgának, tehát az FCI által nemzeti, illetve Nemzetközi Champion. cím eléréséhez munkavizsgára kötelezett fajták, csak az MK. 1-11-111. vizsga birtokában pályázhatnak e címekre és nevezhetők e kiállítási osztályokba.

A vizsgán csak a 12 hónapos kort betöltött kutya vehet részt.

Sikertelen vizsgát bármikor meg lehel ismételni, csak a sikertelen vizsga napján nem.
A vizsga eredményét pontszámok fejezik ki.
Sikeres vizsga esetén a kutya az " Engedelmes " cím viselésére jogosult, erről bizonyítványt és vizsgajelvényt kap.
A lövésérzékenységet 20 m-ről leadott 2 lövéssel kell vizsgálni.
Azokat a kutyákat, amelyek wesen-hibát mutatnak lövésfélős, -ijedős vagy éppen nehezen kezelhető, agresszív stb. kutyák a vizsgából a bíró még akkor is kizárja, ha egyébként az egyes gyakorlatokat megfelelően végrehajtják.
A parancsok egységesen, a későbbi leírások szerint adhatók.

Az E vizsga

1) A vizsga megkezdésekor a vizsgázó a pórázon tarlott bal lába mellett ülő kutyával jelentkezik a bírónál. A bíró kezet fog a kutyavezetővel a kutyának a bíró iránt közömbösnek kell lenni, majd a kutya foga, here küllem vizsgálata következik. (5 pont)

2) Pórázon vezetés (20 pont) Pórázon vezetés normál lépésben, 10 m előre, jobbraát további 10 m, hátraarc, 5 lépés utána állj, vissza az eddig megtett úton lassú lépésben, majd egy 4 fős csoporton keresztül kell menni.

3) Szabadon követés (10 pont) A bíró utasítására a pórázt a vezető lecsatolja a kutyáról és a vállán átvetve összecsatolja. A kutyával kb. 30 m-t megy egyenes útvonalon. Elinduláskor és menet közben a kutya egy kissé kitér, akkor, "lábhoz" parancs adható. (A gyakorlatot normállépésben kell végrehajtani, lövés közben nincs.)

4) Helyben maradás (10 pont) Miközben az egyik kutya pórázon vezetésből vizsgázik a másik kutya helyben marad. A kutya fekhet, ülhet, vagy állhat, testhelyzetét megváltoztathatja. A vezető kb. 15 m-re áll a kutyától, a kutya felé fordul. A kutyát egyszer lehet figyelmeztetni a helyben maradásra ha ennek ellenére 2 m-nél távolabb elhagyja a helyét a gyakorlat érvénytelen.

5) Elküldés, visszahívással (10 pont) A kutyavezető a pórázt lecsatolja és a kutyát elküldi. Amikor a kutya kb. 20-30 m-re eltávolodott a gazdájától a bíró utasítására a vezető behívja a kutyáját. Az első hívástól 20 másodpercen belül a kutyának a vezetőhöz vissza kell térnie. A kutyvezető nem mozoghat el az alapállásból. A lényeg a kutya a vezetőjéhez megfogható közelségbe menjen.

6) Apportkézség vizsgálata (20pom) A kutya - vezető, kő kivételével bármilyen tárgyat legalábbb 10 méterre dobjon el, a kutyának örömmel a tárgyért kell szaladni és azt a vezetőhöz visszahozni. Ha a tárgyat nem a vezetőhöz hozza, hanem elviszi a gyakorlat érvénytelen

7) Védőkészség vizsgálata (25 pont) A kutyát vezetője pórázon vezeti, amikor egy rejtekhely mögül kilépő védőkart viselő segéd a vezetőt látszólag megtámadja. A kutya a támadást próbálja kivédeni, ha nem is fog, de hősiesen ugat és támadja a segédet a gyakorlat elfogadható. Értékelésnél az adott fajta ezirányú adottságai figyelembe veendők.

Értékelés:

Az általános gyakorlat szerint minimum 70 pontot el kell érni, hogy a vizsga eredményes legyen. Az FCI Champion cím eléréséhez az alábbi fajták vonatkozásában írja elő a munkavizsgát (min. MK. I. szinten):

Német juhászkutya, Dobermann, Boxer, Rottweiler, Hovawart, Óriás Schnauzer, Belga juhászkutya, Berger de Brie, Berger de Beauce, Berger des Pyrénées, Berger Picard, Bouvier des Fandres.