• Bakony

    Bakony

  • ausztria

    ausztria

  • Hajrá
  • Mi vagyunk
  • c

Engedelmes vizsga

Engedelmesség vizsga:

Az engedelmes vizsga a kulturált kutyatartás és a társadalomba való elférésünk szempontjából igen fontos.
Ezért minden fajtájú és nagyságú kutya leteheti (keverék kutyák is). Nem minősül viszont tenyészvizsgának, tehát az FCI által nemzeti, illetve Nemzetközi Champion. cím eléréséhez munkavizsgára kötelezett fajták, csak az MK. 1-11-111. vizsga birtokában pályázhatnak e címekre és nevezhetők e kiállítási osztályokba.

A vizsgán csak a 12 hónapos kort betöltött kutya vehet részt.

Sikertelen vizsgát bármikor meg lehel ismételni, csak a sikertelen vizsga napján nem.
A vizsga eredményét pontszámok fejezik ki.
Sikeres vizsga esetén a kutya az " Engedelmes " cím viselésére jogosult, erről bizonyítványt és vizsgajelvényt kap.
A lövésérzékenységet 20 m-ről leadott 2 lövéssel kell vizsgálni.
Azokat a kutyákat, amelyek wesen-hibát mutatnak lövésfélős, -ijedős vagy éppen nehezen kezelhető, agresszív stb. kutyák a vizsgából a bíró még akkor is kizárja, ha egyébként az egyes gyakorlatokat megfelelően végrehajtják.
A parancsok egységesen, a későbbi leírások szerint adhatók.

Az E vizsga

1) A vizsga megkezdésekor a vizsgázó a pórázon tarlott bal lába mellett ülő kutyával jelentkezik a bírónál. A bíró kezet fog a kutyavezetővel a kutyának a bíró iránt közömbösnek kell lenni, majd a kutya foga, here küllem vizsgálata következik. (5 pont)

2) Pórázon vezetés (20 pont) Pórázon vezetés normál lépésben, 10 m előre, jobbraát további 10 m, hátraarc, 5 lépés utána állj, vissza az eddig megtett úton lassú lépésben, majd egy 4 fős csoporton keresztül kell menni.

3) Szabadon követés (10 pont) A bíró utasítására a pórázt a vezető lecsatolja a kutyáról és a vállán átvetve összecsatolja. A kutyával kb. 30 m-t megy egyenes útvonalon. Elinduláskor és menet közben a kutya egy kissé kitér, akkor, "lábhoz" parancs adható. (A gyakorlatot normállépésben kell végrehajtani, lövés közben nincs.)

4) Helyben maradás (10 pont) Miközben az egyik kutya pórázon vezetésből vizsgázik a másik kutya helyben marad. A kutya fekhet, ülhet, vagy állhat, testhelyzetét megváltoztathatja. A vezető kb. 15 m-re áll a kutyától, a kutya felé fordul. A kutyát egyszer lehet figyelmeztetni a helyben maradásra ha ennek ellenére 2 m-nél távolabb elhagyja a helyét a gyakorlat érvénytelen.

5) Elküldés, visszahívással (10 pont) A kutyavezető a pórázt lecsatolja és a kutyát elküldi. Amikor a kutya kb. 20-30 m-re eltávolodott a gazdájától a bíró utasítására a vezető behívja a kutyáját. Az első hívástól 20 másodpercen belül a kutyának a vezetőhöz vissza kell térnie. A kutyvezető nem mozoghat el az alapállásból. A lényeg a kutya a vezetőjéhez megfogható közelségbe menjen.

6) Apportkézség vizsgálata (20pom) A kutya - vezető, kő kivételével bármilyen tárgyat legalábbb 10 méterre dobjon el, a kutyának örömmel a tárgyért kell szaladni és azt a vezetőhöz visszahozni. Ha a tárgyat nem a vezetőhöz hozza, hanem elviszi a gyakorlat érvénytelen

7) Védőkészség vizsgálata (25 pont) A kutyát vezetője pórázon vezeti, amikor egy rejtekhely mögül kilépő védőkart viselő segéd a vezetőt látszólag megtámadja. A kutya a támadást próbálja kivédeni, ha nem is fog, de hősiesen ugat és támadja a segédet a gyakorlat elfogadható. Értékelésnél az adott fajta ezirányú adottságai figyelembe veendők.

Értékelés:

Az általános gyakorlat szerint minimum 70 pontot el kell érni, hogy a vizsga eredményes legyen. Az FCI Champion cím eléréséhez az alábbi fajták vonatkozásában írja elő a munkavizsgát (min. MK. I. szinten):

Német juhászkutya, Dobermann, Boxer, Rottweiler, Hovawart, Óriás Schnauzer, Belga juhászkutya, Berger de Brie, Berger de Beauce, Berger des Pyrénées, Berger Picard, Bouvier des Fandres.

Gyakori kérdések

Mivel etessünk?

Kutyatáp vagy házi koszt? Mindegyik jó, de azért nem árt figyelembe venni bizonyos dolgokat. A kutyáknak nincs szükségük fűszerekre, annál inkább vitaminokra, ásványi anyagokra, fehérjékre, zsírokra, szénhidrátokra, rostokra, amik természetesen a házi kosztban is megvannak, de nem tudhatjuk, hogy milyen arányban, továbbá fontos tudni, hogy emészthetőség szempontjából a főtt ételnek már csak alig 80%-át tudja hasznosítani a kutya, ezért hosszútávon nem ajánlott a házi koszt.  Más kell a kölyöknek, a felnőttnek, az öregnek, a kicsinek, a nagynak, az aktívnak, az átlagosnak stb. A mai korszerű tápokban mindez megvan, ráadásul a megfelelő arányban a megfelelő kutyának. A prémium és a szuperprémium tápok teljes értékűek, mondhatni ez kell a kutyának. Az átlagos, olcsóbb tápok esetében érdemes étrend kiegészítőket használni (zöldkagyló kivonat, rénszarvascsont por stb.) amik a helyes csontfelépítést, a szép szőrzetet biztosítják, az ízületi gondokat megelőzik.  Bármilyen kutyát is választ, mindenképp konzultáljon a tenyésztővel vagy az állatorvossal a lehető legjobb táp választása végett, ami a kutyájának megfelelő.

KAPCSOLAT-NYITVATARTÁS

LAJTA DOGCENTRUM KUTYAISKOLA és SPORTEGYESÜLET

LADOG KSE

Telefon:
+36/30-9200-171

E-mail:

lajta@dogcentrum.hu

>> Jelentkezés <<

Nyitvatartás:

Hétfő:

Agility

18,30-19,30ig

Szerda:

kutyaovi

17,00-18,00ig

kezdő csoport

18,00-19,00ig

Bemutató csoport

19,00-tól

Péntek: 

Kutyaovi

17,00-18,00ig

Haladók

18,00-19,00ig

Profik

19,00től

Szombat:

15,00-16,00ig mindenkinek

16,00-17,00ig profik