• Bakony

    Bakony

  • ausztria

    ausztria

  • Hajrá
  • Mi vagyunk
  • c

Mérgezések

2015.04.06.

Beevett valamit a kutyád? Mérgezés? Mi lehet a tünet, mit csináljak....

Leggyakrabban előforduló mérgezések:
  • Csigaméreg okozta mérgezés (metaldehid-toxicosis): a kutya nyálzik, nehézlégzése, hasi fájdalmai vannak. Tántorog, úgy látszik, mintha reszketne az izomremegés és a görcsök miatt, merevgörcs is lehet. Legjellemzőbb tünet: a testhőmérséklet emelkedése (41 Celsius-fokos láz – más mérgezésre nem jellemző)Már 1-2 g lenyelése is 2-3 órán belül halállal végződhet. Ha 2 órán belül észleled, lehet hánytatással próbálkozni, és azonnal orvoshoz kell vinni!
Kép: sadinthecity.com

Kép: sadinthecity.com

Hogyan hánytassunk?: A hánytatásnak 2 órán belül van értelme, addig ugyanis még nem jutott túl a gyomron a méreganyag, és nem vagy még menthető mértékben szívódott csak fel. Testnagyságtól függően 1 pohár langyos vízbe 1-2 mokkás- vagy evőkanál sót kell feloldani, és a szájzugnál bedugott fecskendővel, a nyelés ütemében adagolva az ebzetbe juttatni. Történhet álló vagy fekvő testhelyzetben; a lényeg, hogy a fej lógjon.

  • Patkányméreg okozta mérgezés (dikumarol-toxicosis): az állat először bágyadt, nincs kedve mozogni, nincs étvágya, az ínye fakó vagy porcelánfehér (a többi nyálkahártya is), testhőmérséklete alacsony. Leggyakoribb és legbiztosabb jel: véres vizelet, véraláfutások a bőrön vagy testnyílásokból szivárgó vér.

A tünetek 1-2 napon belül jelentkeznek. Ha 2 órán belül észleled, lehet hánytatással próbálkozni. Ilyenkor széntabletta nem kell.

  • Fagyálló-mérgezés (etilénglikol-toxicosis): az állat gyenge, tántorog, izomgörcsei vannak. A hátulsó végtagok petyhüdt bénulása, valamint veseelégtelenség figyelhető meg. Ennek jele a vizelet hiánya.

Édes íze miatt vonzó lehet a kutyák számára. Már 2-10 ml is pár órán belül halált okoz. Ha 2 órán belül észleled, lehet hánytatással próbálkozni. Ilyenkor széntabletta nem kell. Azonnal orvoshoz kell vinni az ebet, mert infúzió szükséges, ennek hiányában végzetes vese- és májkárosodás lép fel.

  • Növényvédőszerek, rovarirtók okozta mérgezés (szervesfoszforsav-toxicosis): nyálzás, izomremegés, izomgörcsök.

Ha 2 órán belül észleled, lehet hánytatással próbálkozni. Azonnal orvoshoz kell vinni az ebet!

  • Maró anyagok (savak, lúgok) okozta mérgezés: bőrre jutva bőrkimaródást, lenyelve pedig bélkimaródást, hányást, hasmenést okoznak.
FONTOS: Ilyenkor TILOS hánytatni, mert az anyag már a lenyeléskor súlyos károsodást okoz a szájnyálkahártyától egészen a gyomorig, visszajutva csak tovább rontana a helyzeten. Ezen kívül aktív szén (széntabletta) és hashajtó adása is TILOS!
vissza

Gyakori kérdések

Milyen kutyát válasszak?

Általában a szuka nyugodtabb, ragaszkodóbb, jobban tanítható. A kertben lévő növények nincsenek „veszélyben”, mivel a territóriumát nem jelöli meg mindenáron. Nem csavarog, nem hajtja a nemi ösztön, de tüzelése alatt számíthatunk hívatlan látogatókra (idegen kan kutyák mindent elkövetnek, hogy a közelébe férkőzhessenek) ami sok kellemetlenséget okozhat.   A kan általában nehezebben tűri a kiképzést, épp ezért határozottabb fellépést kell alkalmazni vele szemben. Jó környezetben nem kívánkozik csavarogni, de ha megérzi a „közelben” tüzelő szuka szagát, akkor nehéz visszatartani és akár napokra is eltűnhet, ha nincs biztonságos (szökés biztos) kennel kialakítva számára. A kan kutya őrzi a „felségterületét” épp ezért meg is jelöli a vizeletével, hogy tudassa más kutyákkal, ebből következik, hogy a területén lévő növények előbb-utóbb megsínylik mindezt.   Ami közös: akár kan, akár szuka, mindegyiket nagyon lehet szeretni, mint ahogy ők is feltétel nélkül szeretnek bennünket. Megfelelő odafigyeléssel mindegy, hogy milyen nemű, sokkal több örömet fogunk kapni tőlük, mint bosszúságot.