• Bakony

    Bakony

  • ausztria

    ausztria

  • Hajrá
  • Mi vagyunk
  • c

Téli tudnivalók

2015.04.06.

Tudod mire kell figyelni a hideg közeledtével?

Felkészülés a téli hidegre

Kutyaház és hőfüggöny

Mostanra már biztosan gondoskodtál arról, hogy kedvenced háza megfelelően hőszigetelt legyen és beszerezted a meleg takarókat (vagy a szalmát), hogy könnyen át tudja vészelni a közelgő hideg éjszakákat. Ne feledkezz meg a hőfüggönyről sem, hiszen ez rengeteget segít abban, hogy ne hűljön ki a kutyalak és a meleg pedig ne szökjön ki, miután kutyusod a testhőjével felmelegítette azt. Ha nincs mód ilyen függöny beszerzésére, akkor egy méretre vágott (egyúttal a szellőzést megfelelően biztosító) padlószőnyeg is megteszi, amely védelmet nyújt a csípős szelek és hófúvások ellen is. Fontos, hogy a takarókat tisztítsd rendszeresen és ha átáztak, feltétlenül cseréld ki. Ne hagyd, hogy kutyusod vizes takarókon hajtsa álomra a fejét, mert hamar kihűlhet, ami életveszélyes állapot! 

Mancsvédő krém

Még a havazás előtt szerezz be speciális mancsvédő krémet és mielőtt a nagy hóban útnak eredtek, kend be vele kis kedvenced mancsát. Ez azért nagyon fontos és hasznos, mert az indulás előtt 5-10 perccel az ujjakra és a talpakra felvitt krém által képzett védőréteg kiváló védelmet nyújt a havas, jeges, latyakos úton és a sós hólé sem marja majd ezt a különösen érzékeny területet. Sétáltatás után alaposan mosd meg kutyusod tappancsát langyos vízzel, töröld szárazra, majd kend be ismét a tökéletes ápolás és bőrnyugtatás érdekében. Ha nincs otthon mancsvédő krém, akkor a körömvirágkrém is tökéletes megoldás, ami ráadásul a hámképző és gyulladáscsökkentő hatása révén a jeges úton esetlegesen beszerzett apró kis hámsérülések mielőbbi gyógyulását is elősegíti. 
 

Víz, étel

Inkább többször adj enni kisebb adagokban és gyakran cseréld a vizet, mert a hidegben ezek gyorsan megfagynak. Az étel legyen energiadús, a víz pedig akkor megfelelő, ha csapvíz hőmérsékletű. 
 

Lánc, autó

Ne kösd ki a kutyusodat, mert ha feltekeredik valami köré és nem tud bemenni a házába, pillanatok alatt megvan a baj. Ugyanez igaz az autóra is. Ne hagyd az autóban még pár percre sem, mert 10-15 perc alatt kihűlhet és ez az állapot az életébe kerülhet.
 

Kullancs

Ne feledkezz meg a kullancs elleni védelemről télen sem, hiszen ez az életveszélyes betegségeket terjesztő alattomos élősködő sajnos fagy idején sem tétlenkedik és ugyanúgy veszélyt jelent kedvencedre, mint meleg időben. 
 

vissza

Gyakori kérdések

Mivel etessünk?

Kutyatáp, nyers etetés(BARF) vagy házi koszt? Mindegyik jó, de azért nem árt figyelembe venni bizonyos dolgokat. A kutyáknak nincs szükségük fűszerekre, annál inkább vitaminokra, ásványi anyagokra, fehérjékre, zsírokra, szénhidrátokra, rostokra, amik természetesen a házi kosztban is megvannak, de nem tudhatjuk, hogy milyen arányban, továbbá fontos tudni, hogy emészthetőség szempontjából a főtt ételnek már csak alig 80%-át tudja hasznosítani a kutya, ezért hosszútávon nem ajánlott a házi koszt.  Más kell a kölyöknek, a felnőttnek, az öregnek, a kicsinek, a nagynak, az aktívnak, az átlagosnak stb. A mai korszerű tápokban mindez megvan, ráadásul a megfelelő arányban a megfelelő kutyának. A prémium és a szuperprémium tápok teljes értékűek, mondhatni ez kell a kutyának. Az átlagos, olcsóbb tápok esetében érdemes étrend kiegészítőket használni (zöldkagyló kivonat, rénszarvascsont por stb.) amik a helyes csontfelépítést, a szép szőrzetet biztosítják, az ízületi gondokat megelőzik.  Nyers etetés? Nos a legideálissabb a kutyáknak, ha abból indulunk ki, hogy ragadozó ősőkkel rendelkeznek. Igaz háziasítva lettek, de az emésztőrendszerük, fogazatuk nem változott. Étrendjük alapja a hús, de azt eltalálni, hogy milyen arányban adjuk a kutyánknak a  szénhidrátot, fehérjét, ásványi anyagokat, zsiradékot, és vitaminokat vitaminokat, az bizony nagy odafigyeléstés tudást igényel. Bármilyen kutyát is választ, mindenképp konzultáljon a tenyésztővel vagy az állatorvossal a lehető legjobb étrend választása végett, ami a kutyájának megfelelő.