Gyakori kérdések

A kutya és gyerek viselkedése

A kutyákhoz való hozzáállás   Nap mint nap szembesülhetünk azzal, hogy a szülők (akik valószínűleg maguk sem rendelkeznek alapvető ismeretekkel a kutyákról) nem tanítják meg a gyerekeiket arra, hogyan közeledjenek a kutyákhoz, sőt, sokszor beléjük nevelik a félelmet, amivel maximalizálják a harapás kockázatát.   A kisebb (3-10 éves) gyerekek körében jellemzően kétféle reakció fordul elő, ha kutyával találkoznak: Az egyik, hogy habozás nélkül kezdenek közeledni a megpillantott eb felé, kissé előredőlve, a kezet előrenyújtva, olyan testtartásban, mint aki meg akarja ragadni, mint egy játékot. Ez általában nem tetszik a kutyának, a gyerek megsérti a személyes terét, ráadásul a testtartásával és a szemkontaktussal is fenyegetést sugall. A kutyák természetes reakciója ilyenkor a figyelmeztető morgás, vagy az ugatás, illetve a félresomfordálás.  Az ilyen esetek általában úgy végződnek, hogy a szülő megijed és elrángatja a gyereket. Nem mond a gyereknek semmit, vagy még rosszabb ha leszidja, aki így soha nem fogja megérteni, hol volt a hiba.  A Másik esetben, ha fél a gyerek a kutyától, csak arrébb húzódik a gyerek, de sokszor elkezd kapkodni, sikítozik, ugrál, ha van a kezében valami, elkezdi lóbálni - szóval mindent megtesz, amivel felhívja magára a figyelmet,felpörgeti a kutyában a feszültséget és ezzel veszélybe sodorja önmagát. A tapasztalt gazdák nagy ívben elkerülik az ilyen, láthatóan bizonytalan gyerekeket, pórázon tartva a kutyát, hogy biztosan ne legyen gond. A legrosszabb, amikor a gyerek megpróbál elfutni, hiszen a kutya jó eséllyel utána rohan vagy azért, mert játszani akar vagy azért, mert bekapcsolt nála a zsákmányszerzési ösztön. Fontos lenne megértetni a szülőkkel, hogy az ő felelősségük is az, ami a kutya-gyerek találkozáskor történik. Aki félelemre kondicionálja a kicsiket, az kihívja maga ellen a sorsot, csakúgy, mint aki nem érteti meg a gyerekekkel, hogy a kutya érzékeny lény, amit nem lehet megszorongatni vagy felkapni mint egy plüssállatot.

Téli tudnivalók

2015.04.06.

Tudod mire kell figyelni a hideg közeledtével?

Felkészülés a téli hidegre

Kutyaház és hőfüggöny

Mostanra már biztosan gondoskodtál arról, hogy kedvenced háza megfelelően hőszigetelt legyen és beszerezted a meleg takarókat (vagy a szalmát), hogy könnyen át tudja vészelni a közelgő hideg éjszakákat. Ne feledkezz meg a hőfüggönyről sem, hiszen ez rengeteget segít abban, hogy ne hűljön ki a kutyalak és a meleg pedig ne szökjön ki, miután kutyusod a testhőjével felmelegítette azt. Ha nincs mód ilyen függöny beszerzésére, akkor egy méretre vágott (egyúttal a szellőzést megfelelően biztosító) padlószőnyeg is megteszi, amely védelmet nyújt a csípős szelek és hófúvások ellen is. Fontos, hogy a takarókat tisztítsd rendszeresen és ha átáztak, feltétlenül cseréld ki. Ne hagyd, hogy kutyusod vizes takarókon hajtsa álomra a fejét, mert hamar kihűlhet, ami életveszélyes állapot! 

Mancsvédő krém

Még a havazás előtt szerezz be speciális mancsvédő krémet és mielőtt a nagy hóban útnak eredtek, kend be vele kis kedvenced mancsát. Ez azért nagyon fontos és hasznos, mert az indulás előtt 5-10 perccel az ujjakra és a talpakra felvitt krém által képzett védőréteg kiváló védelmet nyújt a havas, jeges, latyakos úton és a sós hólé sem marja majd ezt a különösen érzékeny területet. Sétáltatás után alaposan mosd meg kutyusod tappancsát langyos vízzel, töröld szárazra, majd kend be ismét a tökéletes ápolás és bőrnyugtatás érdekében. Ha nincs otthon mancsvédő krém, akkor a körömvirágkrém is tökéletes megoldás, ami ráadásul a hámképző és gyulladáscsökkentő hatása révén a jeges úton esetlegesen beszerzett apró kis hámsérülések mielőbbi gyógyulását is elősegíti. 
 

Víz, étel

Inkább többször adj enni kisebb adagokban és gyakran cseréld a vizet, mert a hidegben ezek gyorsan megfagynak. Az étel legyen energiadús, a víz pedig akkor megfelelő, ha csapvíz hőmérsékletű. 
 

Lánc, autó

Ne kösd ki a kutyusodat, mert ha feltekeredik valami köré és nem tud bemenni a házába, pillanatok alatt megvan a baj. Ugyanez igaz az autóra is. Ne hagyd az autóban még pár percre sem, mert 10-15 perc alatt kihűlhet és ez az állapot az életébe kerülhet.
 

Kullancs

Ne feledkezz meg a kullancs elleni védelemről télen sem, hiszen ez az életveszélyes betegségeket terjesztő alattomos élősködő sajnos fagy idején sem tétlenkedik és ugyanúgy veszélyt jelent kedvencedre, mint meleg időben. 
 

vissza