Gyakori kérdések

A Nevelés fontos?

Amikor nagy testű kutyáról van szó sokkal fontosabb a helyes nevelés, ha a fejünkre nő sokkal nehezebb vele mint egy kistestűvel. Legyünk mindig következetesek , türelmesek és a jutalomfalatra alapozva tanítsuk meg dolgokra. Az éhes kutya jutalomfalattal könnyebben motiválható, teli gyomrú kutyával nincs értelme kínlódni.  Nem attól okos a kutya, hogy pacsit ad vagy leül kéregetni, hanem ha szót fogad. Éreztessük vele „ki az úr a háznál”, szeressük, de tartsuk meg a „három lépés” távolságot. Az etetés előtt 10-20 perces foglalkozás csodákra képes. KÖVETKEZETESSÉG: a kiadott parancsot mindig követeljük meg, ha kell  jutalomfalattal, vagy akár kényszerítéssel, félbehagyott feladat ne legyen. FONTOS, minden kényszerítés után DICSÉRET (szóban, simogatással, jutalomfalattal) ne legyen rossz „szájíze” se a kutyának se a gazdának a feladat végére. TÜRELEM: mivel a kutyánk nem érti az emberi beszédet ezért rá kell vezetnünk, hogy mit akarunk tőle, lesz amit 2-3 ismétlés után tudni fog, de lesz amit sokáig nem ért meg (ehhez kell a türelem igazán). Sokat sétáljunk vele minél forgalmasabb helyeken a jó szocializáció (más kutyák és emberekhez való hozzáállás) végett. Sose a kutya megy elől, hanem a főnök ( a banda főnök se hátul kullog ,az ártana a tekintélyének ). Érdemes kutyaiskolába vinni. A kölyökkori nevelés a legjobb ( ha már tele van rossz szokásokkal, sokkal nehezebb átnevelni),ott pár óra alatt sokkal többet tanul a többi kutyától, mint tőlünk bármikor, a közös játékról nem is beszélve. Mi nem tudunk helyettesíteni  egy másik kutyát, nem tudunk vele futkározni, birkózni úgy mint egy másik kutya.

Házirend

HÁZIREND


Üdvözöljük iskolánkban. Reméljük,a nálunk töltött idő Önnek és kutyájának hasznosan és kellemesen telik majd! Az alábbi minimumszabályok betartásával hozzájárul közösségünk sikeres és eredményes munkájához.

1-§ A Házirend szabályainak betartása mindenkire nézve kötelező a kutyaiskola területén.
2-§ A kiképzésre csak a kiképzési díj befizetésének igazolásával lehet járni, melyet a kutyaiskola vezetője vagy a kiképzők ellenőriznek.
3-§ 18. éven aluli személyek kizárólag írásos szülői engedéllyel vehetnek részt a kutyaiskolai foglalkozásokon. Problémás kutyák részére tartott szocializációs foglalkozások időtartama alatt 14 éven aluli személy nem tartózkodhat a kutyaiskola területén.
4-§ Kutyavezetőnek minősül minden személy, aki akár saját akár idegen tulajdonban lévő ebbel a kutyaiskola területére lép.
5-§ A kutyaiskola területén tartózkodó személyek kötelezettségei a következők:
   a) A kiképző pályán tartózkodó a kiképzők utasításait mindenkor kötelesek maradéktalanul betartani.
   b) Kiképzési idő alatt a kutyát pórázon köteles minden kutyavezető, ettől eltérni csak a kiképzők utasítására lehet. Őrizetlenül hagyni kutyát a kutyaiskola területén tilos!
   c) A kutyaiskola területén előforduló esetleges balesetekért ill. káreseményekért kizárólag a balesetet ill. káreseményt okozó kutya vezetőjét terheli a felelősség.
   d) A kutya oltási könyvét a kutya vezetője köteles magánál tartani, és a kutyaiskola vezetője ill. kiképzők kérésére felmutatni.
   e) A kutyák természetes szükségleteinek elvégzését követően a kutya vezetője köteles eltakarítani az iskola által biztosított eszközökkel.
   f) Kutyáját a kutyavezető köteles biztonságos felszerelésben (kutya méretének , korának megfelelő póráz, nyakörv) felvezetni.
   g) Agresszív kutyák, ill. azon ebek esetében, amelyeknél az iskolavezető indokoltnak látja szájkosár használata kötelező. A szájkosarat kizárólag az iskolavezető engedélyével szabad.
   h) Minden kutyavezető köteles kutyájának ivóvizet biztosítani.
   i) Kutyát kikötni kizárólag a kijelölt helyen,kikötőláncon, megfelelő nyakörv használatával szabad.
   j) Minden kutyavezető köteles betartani a kutyasétáltatás biztonsági, etikai, higiéniai és állatvédelem szabályait.

6-§ A kutyaiskola területén TILOS:
   a) Tüzelő vagy beteg kutyával a kutyaiskola területére belépni.
   b) Kutyát szabadon engedni.
   c) Kikötött kutyához odamenni vagy a kutyát odaengedni.
   d) Őrző-védő feladatok gyakorlása alatt a pályán tartózkodni.
   e) Kutyát bántalmazni.
   f) Más kutyáját kritizálni.
   g) Más kutyáját etetni, jutalmazni. Kivéve a kutyavezető kérésére és kiképző tanácsára.
   h) Az akadályok a kutyák számára készültek, más módon, ill. célra való használatuk tilos.

7-§ A kutyaiskolai foglalkozások csoport-beosztásos módszerrel kerülnek megtartásra, így mindenki kizárólag a saját csoportjának a foglalkozásai alatt tartózkodhat a pályán, ill. a kutyaiskola vezetője, vagy a csoportot vezető kiképző engedélyével.

8-§ A kutyaiskolai foglalkozásokon résztvevők kötelezettségei:
   a) A foglalkozások kezdési időpontjai előtt legalább 15 perccel gyülekezni a kutyaiskola területén.
   b) Kötelesek a kiképzési eszközökről gondoskodni(nyakörv, póráz, játék, jutifalat)
   c) A kutyaovi területére csak 3-7 hónap közötti kutyát szabad beengedni, felügyelet nélkül nem szabad hagyni.
   d) A kutyaiskola fegyelmező gyakorlatban csak 7 hónapot betöltött kutyák vehetnek részt.
   e) Őrző-védő gyakorlaton csak a fegyelmező gyakorlatok elvégzése után lehet részt venni.
   f) Az őrző-védő munka előtt kötelező a felszerelést a kiképzőnek bemutatni.
   g) A kutyák csak kiképzői felügyelettel és jóváhagyással vihetők az egyes akadályokra.

9-§ A házirend többszöri vagy súlyos megszegése, valamint az iskola fegyelmezett, biztonságos működését jelentősen akadályozó viselkedés a kutyaiskola területéről való azonnali kitiltást vonja maga után. Egyéb esetben a szabályszegő személy szóbeli figyelmeztetésben részesül.

10-§ A 9.§-ban meghatározott szankciók kiszabása a kutyaiskola vezetőjének hatáskörébe tartozik. A döntéssel szemben jogorvoslatnak helye nincs.

Ezen Házirend 2010. 09. 01. napján lép hatályba.