Gyakori kérdések

Mivel etessünk?

Kutyatáp, nyers etetés(BARF) vagy házi koszt? Mindegyik jó, de azért nem árt figyelembe venni bizonyos dolgokat. A kutyáknak nincs szükségük fűszerekre, annál inkább vitaminokra, ásványi anyagokra, fehérjékre, zsírokra, szénhidrátokra, rostokra, amik természetesen a házi kosztban is megvannak, de nem tudhatjuk, hogy milyen arányban, továbbá fontos tudni, hogy emészthetőség szempontjából a főtt ételnek már csak alig 80%-át tudja hasznosítani a kutya, ezért hosszútávon nem ajánlott a házi koszt.  Más kell a kölyöknek, a felnőttnek, az öregnek, a kicsinek, a nagynak, az aktívnak, az átlagosnak stb. A mai korszerű tápokban mindez megvan, ráadásul a megfelelő arányban a megfelelő kutyának. A prémium és a szuperprémium tápok teljes értékűek, mondhatni ez kell a kutyának. Az átlagos, olcsóbb tápok esetében érdemes étrend kiegészítőket használni (zöldkagyló kivonat, rénszarvascsont por stb.) amik a helyes csontfelépítést, a szép szőrzetet biztosítják, az ízületi gondokat megelőzik.  Nyers etetés? Nos a legideálissabb a kutyáknak, ha abból indulunk ki, hogy ragadozó ősőkkel rendelkeznek. Igaz háziasítva lettek, de az emésztőrendszerük, fogazatuk nem változott. Étrendjük alapja a hús, de azt eltalálni, hogy milyen arányban adjuk a kutyánknak a  szénhidrátot, fehérjét, ásványi anyagokat, zsiradékot, és vitaminokat vitaminokat, az bizony nagy odafigyeléstés tudást igényel. Bármilyen kutyát is választ, mindenképp konzultáljon a tenyésztővel vagy az állatorvossal a lehető legjobb étrend választása végett, ami a kutyájának megfelelő.

Házirend

HÁZIREND


Üdvözöljük iskolánkban. Reméljük,a nálunk töltött idő Önnek és kutyájának hasznosan és kellemesen telik majd! Az alábbi minimumszabályok betartásával hozzájárul közösségünk sikeres és eredményes munkájához.

1-§ A Házirend szabályainak betartása mindenkire nézve kötelező a kutyaiskola területén.
2-§ A kiképzésre csak a kiképzési díj befizetésének igazolásával lehet járni, melyet a kutyaiskola vezetője vagy a kiképzők ellenőriznek.
3-§ 18. éven aluli személyek kizárólag írásos szülői engedéllyel vehetnek részt a kutyaiskolai foglalkozásokon. Problémás kutyák részére tartott szocializációs foglalkozások időtartama alatt 14 éven aluli személy nem tartózkodhat a kutyaiskola területén.
4-§ Kutyavezetőnek minősül minden személy, aki akár saját akár idegen tulajdonban lévő ebbel a kutyaiskola területére lép.
5-§ A kutyaiskola területén tartózkodó személyek kötelezettségei a következők:
   a) A kiképző pályán tartózkodó a kiképzők utasításait mindenkor kötelesek maradéktalanul betartani.
   b) Kiképzési idő alatt a kutyát pórázon köteles minden kutyavezető, ettől eltérni csak a kiképzők utasítására lehet. Őrizetlenül hagyni kutyát a kutyaiskola területén tilos!
   c) A kutyaiskola területén előforduló esetleges balesetekért ill. káreseményekért kizárólag a balesetet ill. káreseményt okozó kutya vezetőjét terheli a felelősség.
   d) A kutya oltási könyvét a kutya vezetője köteles magánál tartani, és a kutyaiskola vezetője ill. kiképzők kérésére felmutatni.
   e) A kutyák természetes szükségleteinek elvégzését követően a kutya vezetője köteles eltakarítani az iskola által biztosított eszközökkel.
   f) Kutyáját a kutyavezető köteles biztonságos felszerelésben (kutya méretének , korának megfelelő póráz, nyakörv) felvezetni.
   g) Agresszív kutyák, ill. azon ebek esetében, amelyeknél az iskolavezető indokoltnak látja szájkosár használata kötelező. A szájkosarat kizárólag az iskolavezető engedélyével szabad.
   h) Minden kutyavezető köteles kutyájának ivóvizet biztosítani.
   i) Kutyát kikötni kizárólag a kijelölt helyen,kikötőláncon, megfelelő nyakörv használatával szabad.
   j) Minden kutyavezető köteles betartani a kutyasétáltatás biztonsági, etikai, higiéniai és állatvédelem szabályait.

6-§ A kutyaiskola területén TILOS:
   a) Tüzelő vagy beteg kutyával a kutyaiskola területére belépni.
   b) Kutyát szabadon engedni.
   c) Kikötött kutyához odamenni vagy a kutyát odaengedni.
   d) Őrző-védő feladatok gyakorlása alatt a pályán tartózkodni.
   e) Kutyát bántalmazni.
   f) Más kutyáját kritizálni.
   g) Más kutyáját etetni, jutalmazni. Kivéve a kutyavezető kérésére és kiképző tanácsára.
   h) Az akadályok a kutyák számára készültek, más módon, ill. célra való használatuk tilos.

7-§ A kutyaiskolai foglalkozások csoport-beosztásos módszerrel kerülnek megtartásra, így mindenki kizárólag a saját csoportjának a foglalkozásai alatt tartózkodhat a pályán, ill. a kutyaiskola vezetője, vagy a csoportot vezető kiképző engedélyével.

8-§ A kutyaiskolai foglalkozásokon résztvevők kötelezettségei:
   a) A foglalkozások kezdési időpontjai előtt legalább 15 perccel gyülekezni a kutyaiskola területén.
   b) Kötelesek a kiképzési eszközökről gondoskodni(nyakörv, póráz, játék, jutifalat)
   c) A kutyaovi területére csak 3-7 hónap közötti kutyát szabad beengedni, felügyelet nélkül nem szabad hagyni.
   d) A kutyaiskola fegyelmező gyakorlatban csak 7 hónapot betöltött kutyák vehetnek részt.
   e) Őrző-védő gyakorlaton csak a fegyelmező gyakorlatok elvégzése után lehet részt venni.
   f) Az őrző-védő munka előtt kötelező a felszerelést a kiképzőnek bemutatni.
   g) A kutyák csak kiképzői felügyelettel és jóváhagyással vihetők az egyes akadályokra.

9-§ A házirend többszöri vagy súlyos megszegése, valamint az iskola fegyelmezett, biztonságos működését jelentősen akadályozó viselkedés a kutyaiskola területéről való azonnali kitiltást vonja maga után. Egyéb esetben a szabályszegő személy szóbeli figyelmeztetésben részesül.

10-§ A 9.§-ban meghatározott szankciók kiszabása a kutyaiskola vezetőjének hatáskörébe tartozik. A döntéssel szemben jogorvoslatnak helye nincs.

Ezen Házirend 2010. 09. 01. napján lép hatályba.