Gyakori kérdések

A kutya és gyerek viselkedése

A kutyákhoz való hozzáállás   Nap mint nap szembesülhetünk azzal, hogy a szülők (akik valószínűleg maguk sem rendelkeznek alapvető ismeretekkel a kutyákról) nem tanítják meg a gyerekeiket arra, hogyan közeledjenek a kutyákhoz, sőt, sokszor beléjük nevelik a félelmet, amivel maximalizálják a harapás kockázatát.   A kisebb (3-10 éves) gyerekek körében jellemzően kétféle reakció fordul elő, ha kutyával találkoznak: Az egyik, hogy habozás nélkül kezdenek közeledni a megpillantott eb felé, kissé előredőlve, a kezet előrenyújtva, olyan testtartásban, mint aki meg akarja ragadni, mint egy játékot. Ez általában nem tetszik a kutyának, a gyerek megsérti a személyes terét, ráadásul a testtartásával és a szemkontaktussal is fenyegetést sugall. A kutyák természetes reakciója ilyenkor a figyelmeztető morgás, vagy az ugatás, illetve a félresomfordálás.  Az ilyen esetek általában úgy végződnek, hogy a szülő megijed és elrángatja a gyereket. Nem mond a gyereknek semmit, vagy még rosszabb ha leszidja, aki így soha nem fogja megérteni, hol volt a hiba.  A Másik esetben, ha fél a gyerek a kutyától, csak arrébb húzódik a gyerek, de sokszor elkezd kapkodni, sikítozik, ugrál, ha van a kezében valami, elkezdi lóbálni - szóval mindent megtesz, amivel felhívja magára a figyelmet,felpörgeti a kutyában a feszültséget és ezzel veszélybe sodorja önmagát. A tapasztalt gazdák nagy ívben elkerülik az ilyen, láthatóan bizonytalan gyerekeket, pórázon tartva a kutyát, hogy biztosan ne legyen gond. A legrosszabb, amikor a gyerek megpróbál elfutni, hiszen a kutya jó eséllyel utána rohan vagy azért, mert játszani akar vagy azért, mert bekapcsolt nála a zsákmányszerzési ösztön. Fontos lenne megértetni a szülőkkel, hogy az ő felelősségük is az, ami a kutya-gyerek találkozáskor történik. Aki félelemre kondicionálja a kicsiket, az kihívja maga ellen a sorsot, csakúgy, mint aki nem érteti meg a gyerekekkel, hogy a kutya érzékeny lény, amit nem lehet megszorongatni vagy felkapni mint egy plüssállatot.

Magán képzés Otthonában

Magánképzés az új kutyusérkezésekor a család számára

Nincs is annál izgalmasabb érzés, mint amikor várjuk  az új kiskutya érkezését. Azután persze az idillikus kép rögtön szertefoszlik, amikor az első napokban az  összes gaztettet elköveti a kedvencünk, amire nem is számítottunk.

Természetesen a nagy izgalomban akaratunkon kívül is elronthatunk néhány dolgot a neveléssel kapcsolatban, nehezítve ezzel aminőségi élet mielőbbi kialakítását, az új jövevény családba való beilleszkedését. Ebben szeretnénk segítséget nyújtani az újdonsült Gazdik számára.

A magánképzés ezen formája egy vagy csak néhány alkalmat vesz igénybe a család otthonában, ahol kényelmesen át tudjuk venni az alapvető kérdéseket:

Otthoni szabályok (kellenek?),

Etetés alpjai,

Napi rutin kialakítása,

Mentális és fizikai fárasztás (séta és játék),

Mikor dicsérjünk, szidjunk,

Szobatisztaság,

Kutya helye a családban,

Kutya gyerek kapcsolat,

Családon belüli más kutyához való szoktatás,

A Gazdit foglalkoztató kérdésekre megoldás keresése.

A magánképzés ezen formáját javasoljuk minden olyan család számára, akikhez éppen most érkezett az új kiskutya, de kifejezetten javasoljuk olyanoknak is, akik frissen fogadtak örökbe kölyök vagy akár felnőtt kutyát.

A helyes alapok lefektetése nagyban megkönnyíti a boldog kutyás családi élet kialakítását, illetve ezáltal megelőzhetjük az esetleges viselkedésproblémák kialakulását.

 

Foglalkozás időpontja: egyedi, előzetes időpont egyeztetéssel