Gyakori kérdések

A Nevelés fontos?

Amikor nagy testű kutyáról van szó sokkal fontosabb a helyes nevelés, ha a fejünkre nő sokkal nehezebb vele mint egy kistestűvel. Legyünk mindig következetesek , türelmesek és a jutalomfalatra alapozva tanítsuk meg dolgokra. Az éhes kutya jutalomfalattal könnyebben motiválható, teli gyomrú kutyával nincs értelme kínlódni.  Nem attól okos a kutya, hogy pacsit ad vagy leül kéregetni, hanem ha szót fogad. Éreztessük vele „ki az úr a háznál”, szeressük, de tartsuk meg a „három lépés” távolságot. Az etetés előtt 10-20 perces foglalkozás csodákra képes. KÖVETKEZETESSÉG: a kiadott parancsot mindig követeljük meg, ha kell  jutalomfalattal, vagy akár kényszerítéssel, félbehagyott feladat ne legyen. FONTOS, minden kényszerítés után DICSÉRET (szóban, simogatással, jutalomfalattal) ne legyen rossz „szájíze” se a kutyának se a gazdának a feladat végére. TÜRELEM: mivel a kutyánk nem érti az emberi beszédet ezért rá kell vezetnünk, hogy mit akarunk tőle, lesz amit 2-3 ismétlés után tudni fog, de lesz amit sokáig nem ért meg (ehhez kell a türelem igazán). Sokat sétáljunk vele minél forgalmasabb helyeken a jó szocializáció (más kutyák és emberekhez való hozzáállás) végett. Sose a kutya megy elől, hanem a főnök ( a banda főnök se hátul kullog ,az ártana a tekintélyének ). Érdemes kutyaiskolába vinni. A kölyökkori nevelés a legjobb ( ha már tele van rossz szokásokkal, sokkal nehezebb átnevelni),ott pár óra alatt sokkal többet tanul a többi kutyától, mint tőlünk bármikor, a közös játékról nem is beszélve. Mi nem tudunk helyettesíteni  egy másik kutyát, nem tudunk vele futkározni, birkózni úgy mint egy másik kutya.

Engedelmes vizsga

Engedelmesség vizsga:

Az engedelmes vizsga a kulturált kutyatartás és a társadalomba való elférésünk szempontjából igen fontos.
Ezért minden fajtájú és nagyságú kutya leteheti (keverék kutyák is). Nem minősül viszont tenyészvizsgának, tehát az FCI által nemzeti, illetve Nemzetközi Champion. cím eléréséhez munkavizsgára kötelezett fajták, csak az MK. 1-11-111. vizsga birtokában pályázhatnak e címekre és nevezhetők e kiállítási osztályokba.

A vizsgán csak a 12 hónapos kort betöltött kutya vehet részt.

Sikertelen vizsgát bármikor meg lehel ismételni, csak a sikertelen vizsga napján nem.
A vizsga eredményét pontszámok fejezik ki.
Sikeres vizsga esetén a kutya az " Engedelmes " cím viselésére jogosult, erről bizonyítványt és vizsgajelvényt kap.
A lövésérzékenységet 20 m-ről leadott 2 lövéssel kell vizsgálni.
Azokat a kutyákat, amelyek wesen-hibát mutatnak lövésfélős, -ijedős vagy éppen nehezen kezelhető, agresszív stb. kutyák a vizsgából a bíró még akkor is kizárja, ha egyébként az egyes gyakorlatokat megfelelően végrehajtják.
A parancsok egységesen, a későbbi leírások szerint adhatók.

Az E vizsga

1) A vizsga megkezdésekor a vizsgázó a pórázon tarlott bal lába mellett ülő kutyával jelentkezik a bírónál. A bíró kezet fog a kutyavezetővel a kutyának a bíró iránt közömbösnek kell lenni, majd a kutya foga, here küllem vizsgálata következik. (5 pont)

2) Pórázon vezetés (20 pont) Pórázon vezetés normál lépésben, 10 m előre, jobbraát további 10 m, hátraarc, 5 lépés utána állj, vissza az eddig megtett úton lassú lépésben, majd egy 4 fős csoporton keresztül kell menni.

3) Szabadon követés (10 pont) A bíró utasítására a pórázt a vezető lecsatolja a kutyáról és a vállán átvetve összecsatolja. A kutyával kb. 30 m-t megy egyenes útvonalon. Elinduláskor és menet közben a kutya egy kissé kitér, akkor, "lábhoz" parancs adható. (A gyakorlatot normállépésben kell végrehajtani, lövés közben nincs.)

4) Helyben maradás (10 pont) Miközben az egyik kutya pórázon vezetésből vizsgázik a másik kutya helyben marad. A kutya fekhet, ülhet, vagy állhat, testhelyzetét megváltoztathatja. A vezető kb. 15 m-re áll a kutyától, a kutya felé fordul. A kutyát egyszer lehet figyelmeztetni a helyben maradásra ha ennek ellenére 2 m-nél távolabb elhagyja a helyét a gyakorlat érvénytelen.

5) Elküldés, visszahívással (10 pont) A kutyavezető a pórázt lecsatolja és a kutyát elküldi. Amikor a kutya kb. 20-30 m-re eltávolodott a gazdájától a bíró utasítására a vezető behívja a kutyáját. Az első hívástól 20 másodpercen belül a kutyának a vezetőhöz vissza kell térnie. A kutyvezető nem mozoghat el az alapállásból. A lényeg a kutya a vezetőjéhez megfogható közelségbe menjen.

6) Apportkézség vizsgálata (20pom) A kutya - vezető, kő kivételével bármilyen tárgyat legalábbb 10 méterre dobjon el, a kutyának örömmel a tárgyért kell szaladni és azt a vezetőhöz visszahozni. Ha a tárgyat nem a vezetőhöz hozza, hanem elviszi a gyakorlat érvénytelen

7) Védőkészség vizsgálata (25 pont) A kutyát vezetője pórázon vezeti, amikor egy rejtekhely mögül kilépő védőkart viselő segéd a vezetőt látszólag megtámadja. A kutya a támadást próbálja kivédeni, ha nem is fog, de hősiesen ugat és támadja a segédet a gyakorlat elfogadható. Értékelésnél az adott fajta ezirányú adottságai figyelembe veendők.

Értékelés:

Az általános gyakorlat szerint minimum 70 pontot el kell érni, hogy a vizsga eredményes legyen. Az FCI Champion cím eléréséhez az alábbi fajták vonatkozásában írja elő a munkavizsgát (min. MK. I. szinten):

Német juhászkutya, Dobermann, Boxer, Rottweiler, Hovawart, Óriás Schnauzer, Belga juhászkutya, Berger de Brie, Berger de Beauce, Berger des Pyrénées, Berger Picard, Bouvier des Fandres.