Gyakori kérdések

Milyen kutyát válasszak?

Általában a szuka nyugodtabb, ragaszkodóbb, jobban tanítható. A kertben lévő növények nincsenek „veszélyben”, mivel a territóriumát nem jelöli meg mindenáron. Nem csavarog, nem hajtja a nemi ösztön, de tüzelése alatt számíthatunk hívatlan látogatókra (idegen kan kutyák mindent elkövetnek, hogy a közelébe férkőzhessenek) ami sok kellemetlenséget okozhat.   A kan általában nehezebben tűri a kiképzést, épp ezért határozottabb fellépést kell alkalmazni vele szemben. Jó környezetben nem kívánkozik csavarogni, de ha megérzi a „közelben” tüzelő szuka szagát, akkor nehéz visszatartani és akár napokra is eltűnhet, ha nincs biztonságos (szökés biztos) kennel kialakítva számára. A kan kutya őrzi a „felségterületét” épp ezért meg is jelöli a vizeletével, hogy tudassa más kutyákkal, ebből következik, hogy a területén lévő növények előbb-utóbb megsínylik mindezt.   Ami közös: akár kan, akár szuka, mindegyiket nagyon lehet szeretni, mint ahogy ők is feltétel nélkül szeretnek bennünket. Megfelelő odafigyeléssel mindegy, hogy milyen nemű, sokkal több örömet fogunk kapni tőlük, mint bosszúságot.

Engedelmes vizsga

Engedelmesség vizsga:

Az engedelmes vizsga a kulturált kutyatartás és a társadalomba való elférésünk szempontjából igen fontos.
Ezért minden fajtájú és nagyságú kutya leteheti (keverék kutyák is). Nem minősül viszont tenyészvizsgának, tehát az FCI által nemzeti, illetve Nemzetközi Champion. cím eléréséhez munkavizsgára kötelezett fajták, csak az MK. 1-11-111. vizsga birtokában pályázhatnak e címekre és nevezhetők e kiállítási osztályokba.

A vizsgán csak a 12 hónapos kort betöltött kutya vehet részt.

Sikertelen vizsgát bármikor meg lehel ismételni, csak a sikertelen vizsga napján nem.
A vizsga eredményét pontszámok fejezik ki.
Sikeres vizsga esetén a kutya az " Engedelmes " cím viselésére jogosult, erről bizonyítványt és vizsgajelvényt kap.
A lövésérzékenységet 20 m-ről leadott 2 lövéssel kell vizsgálni.
Azokat a kutyákat, amelyek wesen-hibát mutatnak lövésfélős, -ijedős vagy éppen nehezen kezelhető, agresszív stb. kutyák a vizsgából a bíró még akkor is kizárja, ha egyébként az egyes gyakorlatokat megfelelően végrehajtják.
A parancsok egységesen, a későbbi leírások szerint adhatók.

Az E vizsga

1) A vizsga megkezdésekor a vizsgázó a pórázon tarlott bal lába mellett ülő kutyával jelentkezik a bírónál. A bíró kezet fog a kutyavezetővel a kutyának a bíró iránt közömbösnek kell lenni, majd a kutya foga, here küllem vizsgálata következik. (5 pont)

2) Pórázon vezetés (20 pont) Pórázon vezetés normál lépésben, 10 m előre, jobbraát további 10 m, hátraarc, 5 lépés utána állj, vissza az eddig megtett úton lassú lépésben, majd egy 4 fős csoporton keresztül kell menni.

3) Szabadon követés (10 pont) A bíró utasítására a pórázt a vezető lecsatolja a kutyáról és a vállán átvetve összecsatolja. A kutyával kb. 30 m-t megy egyenes útvonalon. Elinduláskor és menet közben a kutya egy kissé kitér, akkor, "lábhoz" parancs adható. (A gyakorlatot normállépésben kell végrehajtani, lövés közben nincs.)

4) Helyben maradás (10 pont) Miközben az egyik kutya pórázon vezetésből vizsgázik a másik kutya helyben marad. A kutya fekhet, ülhet, vagy állhat, testhelyzetét megváltoztathatja. A vezető kb. 15 m-re áll a kutyától, a kutya felé fordul. A kutyát egyszer lehet figyelmeztetni a helyben maradásra ha ennek ellenére 2 m-nél távolabb elhagyja a helyét a gyakorlat érvénytelen.

5) Elküldés, visszahívással (10 pont) A kutyavezető a pórázt lecsatolja és a kutyát elküldi. Amikor a kutya kb. 20-30 m-re eltávolodott a gazdájától a bíró utasítására a vezető behívja a kutyáját. Az első hívástól 20 másodpercen belül a kutyának a vezetőhöz vissza kell térnie. A kutyvezető nem mozoghat el az alapállásból. A lényeg a kutya a vezetőjéhez megfogható közelségbe menjen.

6) Apportkézség vizsgálata (20pom) A kutya - vezető, kő kivételével bármilyen tárgyat legalábbb 10 méterre dobjon el, a kutyának örömmel a tárgyért kell szaladni és azt a vezetőhöz visszahozni. Ha a tárgyat nem a vezetőhöz hozza, hanem elviszi a gyakorlat érvénytelen

7) Védőkészség vizsgálata (25 pont) A kutyát vezetője pórázon vezeti, amikor egy rejtekhely mögül kilépő védőkart viselő segéd a vezetőt látszólag megtámadja. A kutya a támadást próbálja kivédeni, ha nem is fog, de hősiesen ugat és támadja a segédet a gyakorlat elfogadható. Értékelésnél az adott fajta ezirányú adottságai figyelembe veendők.

Értékelés:

Az általános gyakorlat szerint minimum 70 pontot el kell érni, hogy a vizsga eredményes legyen. Az FCI Champion cím eléréséhez az alábbi fajták vonatkozásában írja elő a munkavizsgát (min. MK. I. szinten):

Német juhászkutya, Dobermann, Boxer, Rottweiler, Hovawart, Óriás Schnauzer, Belga juhászkutya, Berger de Brie, Berger de Beauce, Berger des Pyrénées, Berger Picard, Bouvier des Fandres.