Gyakori kérdések

Mivel etessünk?

Kutyatáp, nyers etetés(BARF) vagy házi koszt? Mindegyik jó, de azért nem árt figyelembe venni bizonyos dolgokat. A kutyáknak nincs szükségük fűszerekre, annál inkább vitaminokra, ásványi anyagokra, fehérjékre, zsírokra, szénhidrátokra, rostokra, amik természetesen a házi kosztban is megvannak, de nem tudhatjuk, hogy milyen arányban, továbbá fontos tudni, hogy emészthetőség szempontjából a főtt ételnek már csak alig 80%-át tudja hasznosítani a kutya, ezért hosszútávon nem ajánlott a házi koszt.  Más kell a kölyöknek, a felnőttnek, az öregnek, a kicsinek, a nagynak, az aktívnak, az átlagosnak stb. A mai korszerű tápokban mindez megvan, ráadásul a megfelelő arányban a megfelelő kutyának. A prémium és a szuperprémium tápok teljes értékűek, mondhatni ez kell a kutyának. Az átlagos, olcsóbb tápok esetében érdemes étrend kiegészítőket használni (zöldkagyló kivonat, rénszarvascsont por stb.) amik a helyes csontfelépítést, a szép szőrzetet biztosítják, az ízületi gondokat megelőzik.  Nyers etetés? Nos a legideálissabb a kutyáknak, ha abból indulunk ki, hogy ragadozó ősőkkel rendelkeznek. Igaz háziasítva lettek, de az emésztőrendszerük, fogazatuk nem változott. Étrendjük alapja a hús, de azt eltalálni, hogy milyen arányban adjuk a kutyánknak a  szénhidrátot, fehérjét, ásványi anyagokat, zsiradékot, és vitaminokat vitaminokat, az bizony nagy odafigyeléstés tudást igényel. Bármilyen kutyát is választ, mindenképp konzultáljon a tenyésztővel vagy az állatorvossal a lehető legjobb étrend választása végett, ami a kutyájának megfelelő.

OKTATÓINK

 Varga Csaba

Több mint 3 évtizedes kutyás múlttal rendelkezem. A Lajta Dogcentrum kutyaiskola alapító tagja vagyok. Kaukázusi, majd Moszkvai őrkutyák tenyésztésével foglalkoztam illetve foglalkozok mai napig is. Folyamatosan képeztem magam, más kutyaiskolákba jártam, és közben elvégeztem a hivatalos OKJ-s végzettséget adó, és nemzetközi szinten is elfogadott kutyaoktatói szakvizsgát.Gyakorlati tapasztalataimat, a több mint 1 évtizedes oktatói időszak alatt sikerült megszereznem. Az idők folyamán tovább képeztem magamat rehabilitációs kutyatrénernek. Mindent megteszek, hogy a hozzánk járó kutya gazda páros a lehető legjobb útmutatást kapja a közös életükhöz.


Bencsics Tímea

A Lajta Dogcentrum kutyaiskola alapító tagja vagyok. A közel 20 éves német juhászos múltam alatt szerzett tapasztalattal segítem a suli munkáját. A folyamatos továbbképzéseknek köszönhetően ma már rehabilitációs kutyatrénerként segítek a tanfolyamainkon résztvevő kutyusoknak és gazdáiknak.