Gyakori kérdések

Milyen kutyát válasszak?

Általában a szuka nyugodtabb, ragaszkodóbb, jobban tanítható. A kertben lévő növények nincsenek „veszélyben”, mivel a territóriumát nem jelöli meg mindenáron. Nem csavarog, nem hajtja a nemi ösztön, de tüzelése alatt számíthatunk hívatlan látogatókra (idegen kan kutyák mindent elkövetnek, hogy a közelébe férkőzhessenek) ami sok kellemetlenséget okozhat.   A kan általában nehezebben tűri a kiképzést, épp ezért határozottabb fellépést kell alkalmazni vele szemben. Jó környezetben nem kívánkozik csavarogni, de ha megérzi a „közelben” tüzelő szuka szagát, akkor nehéz visszatartani és akár napokra is eltűnhet, ha nincs biztonságos (szökés biztos) kennel kialakítva számára. A kan kutya őrzi a „felségterületét” épp ezért meg is jelöli a vizeletével, hogy tudassa más kutyákkal, ebből következik, hogy a területén lévő növények előbb-utóbb megsínylik mindezt.   Ami közös: akár kan, akár szuka, mindegyiket nagyon lehet szeretni, mint ahogy ők is feltétel nélkül szeretnek bennünket. Megfelelő odafigyeléssel mindegy, hogy milyen nemű, sokkal több örömet fogunk kapni tőlük, mint bosszúságot.

OKTATÓINK

 Varga Csaba

Több mint 3 évtizedes kutyás múlttal rendelkezem. A Lajta Dogcentrum kutyaiskola alapító tagja vagyok. Kaukázusi, majd Moszkvai őrkutyák tenyésztésével foglalkoztam illetve foglalkozok mai napig is. Folyamatosan képeztem magam, más kutyaiskolákba jártam, és közben elvégeztem a hivatalos OKJ-s végzettséget adó, és nemzetközi szinten is elfogadott kutyaoktatói szakvizsgát.Gyakorlati tapasztalataimat, a több mint 1 évtizedes oktatói időszak alatt sikerült megszereznem. Az idők folyamán tovább képeztem magamat rehabilitációs kutyatrénernek. Mindent megteszek, hogy a hozzánk járó kutya gazda páros a lehető legjobb útmutatást kapja a közös életükhöz.


Bencsics Tímea

A Lajta Dogcentrum kutyaiskola alapító tagja vagyok. A közel 20 éves német juhászos múltam alatt szerzett tapasztalattal segítem a suli munkáját. A folyamatos továbbképzéseknek köszönhetően ma már rehabilitációs kutyatrénerként segítek a tanfolyamainkon résztvevő kutyusoknak és gazdáiknak.