Gyakori kérdések

Milyen kutyát válasszak?

Általában a szuka nyugodtabb, ragaszkodóbb, jobban tanítható. A kertben lévő növények nincsenek „veszélyben”, mivel a territóriumát nem jelöli meg mindenáron. Nem csavarog, nem hajtja a nemi ösztön, de tüzelése alatt számíthatunk hívatlan látogatókra (idegen kan kutyák mindent elkövetnek, hogy a közelébe férkőzhessenek) ami sok kellemetlenséget okozhat.   A kan általában nehezebben tűri a kiképzést, épp ezért határozottabb fellépést kell alkalmazni vele szemben. Jó környezetben nem kívánkozik csavarogni, de ha megérzi a „közelben” tüzelő szuka szagát, akkor nehéz visszatartani és akár napokra is eltűnhet, ha nincs biztonságos (szökés biztos) kennel kialakítva számára. A kan kutya őrzi a „felségterületét” épp ezért meg is jelöli a vizeletével, hogy tudassa más kutyákkal, ebből következik, hogy a területén lévő növények előbb-utóbb megsínylik mindezt.   Ami közös: akár kan, akár szuka, mindegyiket nagyon lehet szeretni, mint ahogy ők is feltétel nélkül szeretnek bennünket. Megfelelő odafigyeléssel mindegy, hogy milyen nemű, sokkal több örömet fogunk kapni tőlük, mint bosszúságot.

Képzések - tanfolyamok


JOBB E A TANFOLYAM MINT A BÉRLETES (iskolai) KÉPZÉS?


Iskolánkban 2 fajta képzés folyik:

- Zárt (tanfolyami) képzés esetén lehetővé válik, hogy az oktatás egy tematikára épüljön,amit az adott csoport igényeihez és tudásszintjéhez tudunk igazítani. A zárt rendszer egyben megköveteli, hogy a gazdi a tanfolyami időt rászánja kutyájára és kapcsolatuk elmélyítésére a sikeres vizsga érdekében.

Épp ezért a kutyaovis foglalkozást, és a kezdők foglalkozását tanfolyami jelleggel tartjuk

- Nyílt (bérletes) képzés esetén a gazdik maguk döntik el mikor jönnek a foglalkozásra. Ennek következtében változó összetételű csoportoktatásban tudnak részt venni. Mind az elméleti , mind a gyakorlati oktatást ezáltal nem tudjuk egyénre és csoportra koncentrálva irányítani, így a fejlődés óhatatlanul is lassabb ütemben zajlik. Viszont a mai rohanó világban nehéz összehangolni a kutyázást a mindennapokkal. A nyílt képzés abban segít, hogy ha 1-2 hétig nem tud jönni a gazdi - kutya páros, lemaradni akkor sem fog.

A haladó, és klubfoglalkozásokat (mivel ide már alapvizsgával rendelkező kutyák járhatnak), bérletes foglalkozásokkal tartjuk.