Gyakori kérdések

Milyen kutyát válasszak?

Általában a szuka nyugodtabb, ragaszkodóbb, jobban tanítható. A kertben lévő növények nincsenek „veszélyben”, mivel a territóriumát nem jelöli meg mindenáron. Nem csavarog, nem hajtja a nemi ösztön, de tüzelése alatt számíthatunk hívatlan látogatókra (idegen kan kutyák mindent elkövetnek, hogy a közelébe férkőzhessenek) ami sok kellemetlenséget okozhat.   A kan általában nehezebben tűri a kiképzést, épp ezért határozottabb fellépést kell alkalmazni vele szemben. Jó környezetben nem kívánkozik csavarogni, de ha megérzi a „közelben” tüzelő szuka szagát, akkor nehéz visszatartani és akár napokra is eltűnhet, ha nincs biztonságos (szökés biztos) kennel kialakítva számára. A kan kutya őrzi a „felségterületét” épp ezért meg is jelöli a vizeletével, hogy tudassa más kutyákkal, ebből következik, hogy a területén lévő növények előbb-utóbb megsínylik mindezt.   Ami közös: akár kan, akár szuka, mindegyiket nagyon lehet szeretni, mint ahogy ők is feltétel nélkül szeretnek bennünket. Megfelelő odafigyeléssel mindegy, hogy milyen nemű, sokkal több örömet fogunk kapni tőlük, mint bosszúságot.

Agility

Agility:

Az agility ma már egyre népszerűbb szabadidős és sport tevékenység Magyarországon. Az "agility" szó lefordítva ügyességet, gyorsaságot, fürgeséget jelent, amely átvitt értelemben is igaz: gyors, ügyes és irányítható kutyát igényel. A foglalkozás alatt póráznélkül is irányíthatónak kell lennie a kutyusnak, ezért annak érdekében, hogy megfeleljen az elvárásoknak a gazdi-kutya páros, először a kutyaovis tanfolyamon illetve a kezdő tanfolyamunkon kell részt venniük.


Az agility sport leginkább a lovassportból jól ismert díjugratásra hasonlít, hisz annak mintájára jött létre. Cél, hogy meghatározott szintidőn belül teljesítsék a pályát, ami minden egyes alkalommal más más sorrendben van felépítve.Kutyaiskolánkban saját készítésű nemzetközi szabályoknak is megfelelő akadálypályán gyakorolhatnak és tanulhatnak az erre vágyók. Az agility akadályok tanítása sok türelmet és kitartást igényel, ami elsősorban agyilag fárasztja le a kutyákat, ezért elsősorban hiperaktív kutyáknak ajánljuk.