Gyakori kérdések

A kutya és gyerek viselkedése

A kutyákhoz való hozzáállás   Nap mint nap szembesülhetünk azzal, hogy a szülők (akik valószínűleg maguk sem rendelkeznek alapvető ismeretekkel a kutyákról) nem tanítják meg a gyerekeiket arra, hogyan közeledjenek a kutyákhoz, sőt, sokszor beléjük nevelik a félelmet, amivel maximalizálják a harapás kockázatát.   A kisebb (3-10 éves) gyerekek körében jellemzően kétféle reakció fordul elő, ha kutyával találkoznak: Az egyik, hogy habozás nélkül kezdenek közeledni a megpillantott eb felé, kissé előredőlve, a kezet előrenyújtva, olyan testtartásban, mint aki meg akarja ragadni, mint egy játékot. Ez általában nem tetszik a kutyának, a gyerek megsérti a személyes terét, ráadásul a testtartásával és a szemkontaktussal is fenyegetést sugall. A kutyák természetes reakciója ilyenkor a figyelmeztető morgás, vagy az ugatás, illetve a félresomfordálás.  Az ilyen esetek általában úgy végződnek, hogy a szülő megijed és elrángatja a gyereket. Nem mond a gyereknek semmit, vagy még rosszabb ha leszidja, aki így soha nem fogja megérteni, hol volt a hiba.  A Másik esetben, ha fél a gyerek a kutyától, csak arrébb húzódik a gyerek, de sokszor elkezd kapkodni, sikítozik, ugrál, ha van a kezében valami, elkezdi lóbálni - szóval mindent megtesz, amivel felhívja magára a figyelmet,felpörgeti a kutyában a feszültséget és ezzel veszélybe sodorja önmagát. A tapasztalt gazdák nagy ívben elkerülik az ilyen, láthatóan bizonytalan gyerekeket, pórázon tartva a kutyát, hogy biztosan ne legyen gond. A legrosszabb, amikor a gyerek megpróbál elfutni, hiszen a kutya jó eséllyel utána rohan vagy azért, mert játszani akar vagy azért, mert bekapcsolt nála a zsákmányszerzési ösztön. Fontos lenne megértetni a szülőkkel, hogy az ő felelősségük is az, ami a kutya-gyerek találkozáskor történik. Aki félelemre kondicionálja a kicsiket, az kihívja maga ellen a sorsot, csakúgy, mint aki nem érteti meg a gyerekekkel, hogy a kutya érzékeny lény, amit nem lehet megszorongatni vagy felkapni mint egy plüssállatot.

Agility

Agility:

Az agility ma már egyre népszerűbb szabadidős és sport tevékenység Magyarországon. Az "agility" szó lefordítva ügyességet, gyorsaságot, fürgeséget jelent, amely átvitt értelemben is igaz: gyors, ügyes és irányítható kutyát igényel. A foglalkozás alatt póráznélkül is irányíthatónak kell lennie a kutyusnak, ezért annak érdekében, hogy megfeleljen az elvárásoknak a gazdi-kutya páros, először a kutyaovis tanfolyamon illetve a kezdő tanfolyamunkon kell részt venniük.


Az agility sport leginkább a lovassportból jól ismert díjugratásra hasonlít, hisz annak mintájára jött létre. Cél, hogy meghatározott szintidőn belül teljesítsék a pályát, ami minden egyes alkalommal más más sorrendben van felépítve.Kutyaiskolánkban saját készítésű nemzetközi szabályoknak is megfelelő akadálypályán gyakorolhatnak és tanulhatnak az erre vágyók. Az agility akadályok tanítása sok türelmet és kitartást igényel, ami elsősorban agyilag fárasztja le a kutyákat, ezért elsősorban hiperaktív kutyáknak ajánljuk.