Gyakori kérdések

Milyen kutyát válasszak?

Általában a szuka nyugodtabb, ragaszkodóbb, jobban tanítható. A kertben lévő növények nincsenek „veszélyben”, mivel a territóriumát nem jelöli meg mindenáron. Nem csavarog, nem hajtja a nemi ösztön, de tüzelése alatt számíthatunk hívatlan látogatókra (idegen kan kutyák mindent elkövetnek, hogy a közelébe férkőzhessenek) ami sok kellemetlenséget okozhat.   A kan általában nehezebben tűri a kiképzést, épp ezért határozottabb fellépést kell alkalmazni vele szemben. Jó környezetben nem kívánkozik csavarogni, de ha megérzi a „közelben” tüzelő szuka szagát, akkor nehéz visszatartani és akár napokra is eltűnhet, ha nincs biztonságos (szökés biztos) kennel kialakítva számára. A kan kutya őrzi a „felségterületét” épp ezért meg is jelöli a vizeletével, hogy tudassa más kutyákkal, ebből következik, hogy a területén lévő növények előbb-utóbb megsínylik mindezt.   Ami közös: akár kan, akár szuka, mindegyiket nagyon lehet szeretni, mint ahogy ők is feltétel nélkül szeretnek bennünket. Megfelelő odafigyeléssel mindegy, hogy milyen nemű, sokkal több örömet fogunk kapni tőlük, mint bosszúságot.

Kutya a családban

» A fajta kiválasztásának módja

KUTYA A CSALÁDBAN!

A fajta kiválasztásának módja

A mai világban a nekünk megfelelő kutya kiválasztása sokkal nagyobb körültekintést igényel mint a múltban. Nem is olyan régen még csak az udvarokon és tanyákon láthattunk kutyákat, akiket házőrzésre, idegenek jelzésére és a háziállatok őrzésére, terelésére, valamint vadászatra tartottak. Az elmúlt években azonban egyre nagyobb teret hódít a kedvtelésből tartott kutya. A családba került kutyáknak nincs más „dolguk” mint örömet okozni, megszépíteni a gazdik mindennapjait. A probléma viszont az, hogy minden gazda és minden kutya más. Lehet, hogy Mi nem vagyunk képesek a kutyát megnevelni, vagy épp a kutya nem tudja azt „nyújtani” amit elvárunk tőle.

A megfelelő kutyafajta kiválasztásánál sok mindent figyelembe kell venni.

 Kiindulási pont, hogy milyen kutyát szeretnénk. Jelenleg közel 500 kutya fajtából tudunk választani. Határozzuk meg, hogy mire kell. Lehet hobbi (család kedvence), ezek általában kistestű úgynevezett társasági kutyák, mint a yorki, csivava, mopsz, s.t.b., Lehet házőrző, ezen belül a jelző kutyák mint a tacskó, puli, beagle, s.t.b. vagy a nagyobb testűek akik a tényleges őrzésre is alkalmasak a termetüknél fogva, ilyenek a  kuvasz, német juhász, argentin dog, s.t.b. Vannak a „munka” kutyák akiket vadászatra,(pl. vizsla) örzésre,(pl. moszkvai őrkutya) mentésre (pl. labrador), sportra (pl. agár) tarthatunk. Milyen legyen a külseje, kicsi vagy nagy, rövid vagy hosszúszőrű, nyúlánk vagy zömök. Ezek alapján válasszunk ki legalább 5-6 fajtát, akik a család mindegyik tagjának tetszene. Olvassunk utána a neten, forduljunk szakemberhez, tenyésztőhöz, fajta tartóhoz, illetve keressünk fel kutyaiskolát és alaposan tájékozódjunk a kiválasztott fajták jellemzőiről. Mennyi törődést és időt igényel a tartásuk. Kell e a bundájukat karbantartani, kozmetikába hordani (elsősorban benti kutyák bármilyen fajta is), sokat futtatni akár 10-20 km-en át, (husky, agár) vagy éppen szellemileg kell foglalkozni vele (border collie). Mennyire családszeretők, egy emberes kutyák, mint általában a pásztor kutyák, vagy családcentrikusak és gyerek szeretők (itt nagyon sokfélét fel lehetne sorolni szerencsére). Milyen életkörülményekhez szoktak, elsősorban benti élethez szokott kutyák vagy a szabad levegőn érzik jól magukat. Minderre választ kapunk velük kapcsolatban, ha a fajta történetüknek gondosan utána járunk.

Következő pont, hogy felmérjük a saját életvitelünket. Mennyi szabadidőnk van, akár napi2-3 óra is lehet, de minél több annál jobb. Mennyi fölös energiánk, kedvünk van, bírjuk e lendülettel a minden napos sétákat vagy futtatásokat és idegzetünk a neveléshez, játékhoz és együtt éléshez. Mindezt az elkövetkező 10-15 évre kell beterveznünk, mivel átlagban ennyi ideig élnek a kutyáink. Milyen karakterek vagyunk, tudunk e megfelelő magabiztosságot, nyugalmat, határozottságot árasztani kutyánk felé. A kutya neveléséhez ezek a tulajdonságok elengedhetetlenek, hogy a kutyánkkal elfogadtathassuk magunkat mint „falkavezér”. A kiválasztott,  megismert fajták tulajdonságai és a saját „kapacitásunk” összevetése alapján lehet a legkörültekintőbben kiválasztani az új családtagot. Természetesen a fajtatiszta és a keverék,  tenyésztőtől vásárolt, vagy menhelyről kihozott kutyusoknál is ugyanazokat kell figyelembe venni.

A következő részben a saját kutya kiválasztásáról olvashatnak