LAJTA DOGCENTRUM KUTYAISKOLA ÉS SPORTEGYESÜLET MOSONMAGYARÓVÁR

MERT "KUTYÁZNI" JÓ

Gyakori kérdések

A kutya és gyerek viselkedése

A kutyákhoz való hozzáállás   Nap mint nap szembesülhetünk azzal, hogy a szülők (akik valószínűleg maguk sem rendelkeznek alapvető ismeretekkel a kutyákról) nem tanítják meg a gyerekeiket arra, hogyan közeledjenek a kutyákhoz, sőt, sokszor beléjük nevelik a félelmet, amivel maximalizálják a harapás kockázatát.   A kisebb (3-10 éves) gyerekek körében jellemzően kétféle reakció fordul elő, ha kutyával találkoznak: Az egyik, hogy habozás nélkül kezdenek közeledni a megpillantott eb felé, kissé előredőlve, a kezet előrenyújtva, olyan testtartásban, mint aki meg akarja ragadni, mint egy játékot. Ez általában nem tetszik a kutyának, a gyerek megsérti a személyes terét, ráadásul a testtartásával és a szemkontaktussal is fenyegetést sugall. A kutyák természetes reakciója ilyenkor a figyelmeztető morgás, vagy az ugatás, illetve a félresomfordálás.  Az ilyen esetek általában úgy végződnek, hogy a szülő megijed és elrángatja a gyereket. Nem mond a gyereknek semmit, vagy még rosszabb ha leszidja, aki így soha nem fogja megérteni, hol volt a hiba.  A Másik esetben, ha fél a gyerek a kutyától, csak arrébb húzódik a gyerek, de sokszor elkezd kapkodni, sikítozik, ugrál, ha van a kezében valami, elkezdi lóbálni - szóval mindent megtesz, amivel felhívja magára a figyelmet,felpörgeti a kutyában a feszültséget és ezzel veszélybe sodorja önmagát. A tapasztalt gazdák nagy ívben elkerülik az ilyen, láthatóan bizonytalan gyerekeket, pórázon tartva a kutyát, hogy biztosan ne legyen gond. A legrosszabb, amikor a gyerek megpróbál elfutni, hiszen a kutya jó eséllyel utána rohan vagy azért, mert játszani akar vagy azért, mert bekapcsolt nála a zsákmányszerzési ösztön. Fontos lenne megértetni a szülőkkel, hogy az ő felelősségük is az, ami a kutya-gyerek találkozáskor történik. Aki félelemre kondicionálja a kicsiket, az kihívja maga ellen a sorsot, csakúgy, mint aki nem érteti meg a gyerekekkel, hogy a kutya érzékeny lény, amit nem lehet megszorongatni vagy felkapni mint egy plüssállatot.

Házirend

HÁZIREND


Üdvözöljük iskolánkban. Reméljük,a nálunk töltött idő Önnek és kutyájának hasznosan és kellemesen telik majd! Az alábbi minimumszabályok betartásával hozzájárul közösségünk sikeres és eredményes munkájához.

1-§ A Házirend szabályainak betartása mindenkire nézve kötelező a kutyaiskola területén.
2-§ A kiképzésre csak a kiképzési díj befizetésének igazolásával lehet járni, melyet a kutyaiskola vezetője vagy a kiképzők ellenőriznek.
3-§ 18. éven aluli személyek kizárólag írásos szülői engedéllyel vehetnek részt a kutyaiskolai foglalkozásokon. Problémás kutyák részére tartott szocializációs foglalkozások időtartama alatt 14 éven aluli személy nem tartózkodhat a kutyaiskola területén.
4-§ Kutyavezetőnek minősül minden személy, aki akár saját akár idegen tulajdonban lévő ebbel a kutyaiskola területére lép.
5-§ A kutyaiskola területén tartózkodó személyek kötelezettségei a következők:
   a) A kiképző pályán tartózkodó a kiképzők utasításait mindenkor kötelesek maradéktalanul betartani.
   b) Kiképzési idő alatt a kutyát pórázon köteles minden kutyavezető, ettől eltérni csak a kiképzők utasítására lehet. Őrizetlenül hagyni kutyát a kutyaiskola területén tilos!
   c) A kutyaiskola területén előforduló esetleges balesetekért ill. káreseményekért kizárólag a balesetet ill. káreseményt okozó kutya vezetőjét terheli a felelősség.
   d) A kutya oltási könyvét a kutya vezetője köteles magánál tartani, és a kutyaiskola vezetője ill. kiképzők kérésére felmutatni.
   e) A kutyák természetes szükségleteinek elvégzését követően a kutya vezetője köteles eltakarítani az iskola által biztosított eszközökkel.
   f) Kutyáját a kutyavezető köteles biztonságos felszerelésben (kutya méretének , korának megfelelő póráz, nyakörv) felvezetni.
   g) Agresszív kutyák, ill. azon ebek esetében, amelyeknél az iskolavezető indokoltnak látja szájkosár használata kötelező. A szájkosarat kizárólag az iskolavezető engedélyével szabad.
   h) Minden kutyavezető köteles kutyájának ivóvizet biztosítani.
   i) Kutyát kikötni kizárólag a kijelölt helyen,kikötőláncon, megfelelő nyakörv használatával szabad.
   j) Minden kutyavezető köteles betartani a kutyasétáltatás biztonsági, etikai, higiéniai és állatvédelem szabályait.

6-§ A kutyaiskola területén TILOS:
   a) Tüzelő vagy beteg kutyával a kutyaiskola területére belépni.
   b) Kutyát szabadon engedni.
   c) Kikötött kutyához odamenni vagy a kutyát odaengedni.
   d) Őrző-védő feladatok gyakorlása alatt a pályán tartózkodni.
   e) Kutyát bántalmazni.
   f) Más kutyáját kritizálni.
   g) Más kutyáját etetni, jutalmazni. Kivéve a kutyavezető kérésére és kiképző tanácsára.
   h) Az akadályok a kutyák számára készültek, más módon, ill. célra való használatuk tilos.

7-§ A kutyaiskolai foglalkozások csoport-beosztásos módszerrel kerülnek megtartásra, így mindenki kizárólag a saját csoportjának a foglalkozásai alatt tartózkodhat a pályán, ill. a kutyaiskola vezetője, vagy a csoportot vezető kiképző engedélyével.

8-§ A kutyaiskolai foglalkozásokon résztvevők kötelezettségei:
   a) A foglalkozások kezdési időpontjai előtt legalább 15 perccel gyülekezni a kutyaiskola területén.
   b) Kötelesek a kiképzési eszközökről gondoskodni(nyakörv, póráz, játék, jutifalat)
   c) A kutyaovi területére csak 3-7 hónap közötti kutyát szabad beengedni, felügyelet nélkül nem szabad hagyni.
   d) A kutyaiskola fegyelmező gyakorlatban csak 7 hónapot betöltött kutyák vehetnek részt.
   e) Őrző-védő gyakorlaton csak a fegyelmező gyakorlatok elvégzése után lehet részt venni.
   f) Az őrző-védő munka előtt kötelező a felszerelést a kiképzőnek bemutatni.
   g) A kutyák csak kiképzői felügyelettel és jóváhagyással vihetők az egyes akadályokra.

9-§ A házirend többszöri vagy súlyos megszegése, valamint az iskola fegyelmezett, biztonságos működését jelentősen akadályozó viselkedés a kutyaiskola területéről való azonnali kitiltást vonja maga után. Egyéb esetben a szabályszegő személy szóbeli figyelmeztetésben részesül.

10-§ A 9.§-ban meghatározott szankciók kiszabása a kutyaiskola vezetőjének hatáskörébe tartozik. A döntéssel szemben jogorvoslatnak helye nincs.

Ezen Házirend 2010. 09. 01. napján lép hatályba.