LAJTA DOGCENTRUM KUTYAISKOLA ÉS SPORTEGYESÜLET MOSONMAGYARÓVÁR

MERT "KUTYÁZNI" JÓ

Gyakori kérdések

A Nevelés fontos?

Amikor nagy testű kutyáról van szó sokkal fontosabb a helyes nevelés, ha a fejünkre nő sokkal nehezebb vele mint egy kistestűvel. Legyünk mindig következetesek , türelmesek és a jutalomfalatra alapozva tanítsuk meg dolgokra. Az éhes kutya jutalomfalattal könnyebben motiválható, teli gyomrú kutyával nincs értelme kínlódni.  Nem attól okos a kutya, hogy pacsit ad vagy leül kéregetni, hanem ha szót fogad. Éreztessük vele „ki az úr a háznál”, szeressük, de tartsuk meg a „három lépés” távolságot. Az etetés előtt 10-20 perces foglalkozás csodákra képes. KÖVETKEZETESSÉG: a kiadott parancsot mindig követeljük meg, ha kell  jutalomfalattal, vagy akár kényszerítéssel, félbehagyott feladat ne legyen. FONTOS, minden kényszerítés után DICSÉRET (szóban, simogatással, jutalomfalattal) ne legyen rossz „szájíze” se a kutyának se a gazdának a feladat végére. TÜRELEM: mivel a kutyánk nem érti az emberi beszédet ezért rá kell vezetnünk, hogy mit akarunk tőle, lesz amit 2-3 ismétlés után tudni fog, de lesz amit sokáig nem ért meg (ehhez kell a türelem igazán). Sokat sétáljunk vele minél forgalmasabb helyeken a jó szocializáció (más kutyák és emberekhez való hozzáállás) végett. Sose a kutya megy elől, hanem a főnök ( a banda főnök se hátul kullog ,az ártana a tekintélyének ). Érdemes kutyaiskolába vinni. A kölyökkori nevelés a legjobb ( ha már tele van rossz szokásokkal, sokkal nehezebb átnevelni),ott pár óra alatt sokkal többet tanul a többi kutyától, mint tőlünk bármikor, a közös játékról nem is beszélve. Mi nem tudunk helyettesíteni  egy másik kutyát, nem tudunk vele futkározni, birkózni úgy mint egy másik kutya.

Kutya a családban

» A fajta kiválasztásának módja

KUTYA A CSALÁDBAN!

A fajta kiválasztásának módja

A mai világban a nekünk megfelelő kutya kiválasztása sokkal nagyobb körültekintést igényel mint a múltban. Nem is olyan régen még csak az udvarokon és tanyákon láthattunk kutyákat, akiket házőrzésre, idegenek jelzésére és a háziállatok őrzésére, terelésére, valamint vadászatra tartottak. Az elmúlt években azonban egyre nagyobb teret hódít a kedvtelésből tartott kutya. A családba került kutyáknak nincs más „dolguk” mint örömet okozni, megszépíteni a gazdik mindennapjait. A probléma viszont az, hogy minden gazda és minden kutya más. Lehet, hogy Mi nem vagyunk képesek a kutyát megnevelni, vagy épp a kutya nem tudja azt „nyújtani” amit elvárunk tőle.

A megfelelő kutyafajta kiválasztásánál sok mindent figyelembe kell venni.

 Kiindulási pont, hogy milyen kutyát szeretnénk. Jelenleg közel 500 kutya fajtából tudunk választani. Határozzuk meg, hogy mire kell. Lehet hobbi (család kedvence), ezek általában kistestű úgynevezett társasági kutyák, mint a yorki, csivava, mopsz, s.t.b., Lehet házőrző, ezen belül a jelző kutyák mint a tacskó, puli, beagle, s.t.b. vagy a nagyobb testűek akik a tényleges őrzésre is alkalmasak a termetüknél fogva, ilyenek a  kuvasz, német juhász, argentin dog, s.t.b. Vannak a „munka” kutyák akiket vadászatra,(pl. vizsla) örzésre,(pl. moszkvai őrkutya) mentésre (pl. labrador), sportra (pl. agár) tarthatunk. Milyen legyen a külseje, kicsi vagy nagy, rövid vagy hosszúszőrű, nyúlánk vagy zömök. Ezek alapján válasszunk ki legalább 5-6 fajtát, akik a család mindegyik tagjának tetszene. Olvassunk utána a neten, forduljunk szakemberhez, tenyésztőhöz, fajta tartóhoz, illetve keressünk fel kutyaiskolát és alaposan tájékozódjunk a kiválasztott fajták jellemzőiről. Mennyi törődést és időt igényel a tartásuk. Kell e a bundájukat karbantartani, kozmetikába hordani (elsősorban benti kutyák bármilyen fajta is), sokat futtatni akár 10-20 km-en át, (husky, agár) vagy éppen szellemileg kell foglalkozni vele (border collie). Mennyire családszeretők, egy emberes kutyák, mint általában a pásztor kutyák, vagy családcentrikusak és gyerek szeretők (itt nagyon sokfélét fel lehetne sorolni szerencsére). Milyen életkörülményekhez szoktak, elsősorban benti élethez szokott kutyák vagy a szabad levegőn érzik jól magukat. Minderre választ kapunk velük kapcsolatban, ha a fajta történetüknek gondosan utána járunk.

Következő pont, hogy felmérjük a saját életvitelünket. Mennyi szabadidőnk van, akár napi2-3 óra is lehet, de minél több annál jobb. Mennyi fölös energiánk, kedvünk van, bírjuk e lendülettel a minden napos sétákat vagy futtatásokat és idegzetünk a neveléshez, játékhoz és együtt éléshez. Mindezt az elkövetkező 10-15 évre kell beterveznünk, mivel átlagban ennyi ideig élnek a kutyáink. Milyen karakterek vagyunk, tudunk e megfelelő magabiztosságot, nyugalmat, határozottságot árasztani kutyánk felé. A kutya neveléséhez ezek a tulajdonságok elengedhetetlenek, hogy a kutyánkkal elfogadtathassuk magunkat mint „falkavezér”. A kiválasztott,  megismert fajták tulajdonságai és a saját „kapacitásunk” összevetése alapján lehet a legkörültekintőbben kiválasztani az új családtagot. Természetesen a fajtatiszta és a keverék,  tenyésztőtől vásárolt, vagy menhelyről kihozott kutyusoknál is ugyanazokat kell figyelembe venni.

A következő részben a saját kutya kiválasztásáról olvashatnak