Gyakori kérdések

Milyen kutyát válasszak?

Általában a szuka nyugodtabb, ragaszkodóbb, jobban tanítható. A kertben lévő növények nincsenek „veszélyben”, mivel a territóriumát nem jelöli meg mindenáron. Nem csavarog, nem hajtja a nemi ösztön, de tüzelése alatt számíthatunk hívatlan látogatókra (idegen kan kutyák mindent elkövetnek, hogy a közelébe férkőzhessenek) ami sok kellemetlenséget okozhat.   A kan általában nehezebben tűri a kiképzést, épp ezért határozottabb fellépést kell alkalmazni vele szemben. Jó környezetben nem kívánkozik csavarogni, de ha megérzi a „közelben” tüzelő szuka szagát, akkor nehéz visszatartani és akár napokra is eltűnhet, ha nincs biztonságos (szökés biztos) kennel kialakítva számára. A kan kutya őrzi a „felségterületét” épp ezért meg is jelöli a vizeletével, hogy tudassa más kutyákkal, ebből következik, hogy a területén lévő növények előbb-utóbb megsínylik mindezt.   Ami közös: akár kan, akár szuka, mindegyiket nagyon lehet szeretni, mint ahogy ők is feltétel nélkül szeretnek bennünket. Megfelelő odafigyeléssel mindegy, hogy milyen nemű, sokkal több örömet fogunk kapni tőlük, mint bosszúságot.

Mérgezések

2015.04.06.

Beevett valamit a kutyád? Mérgezés? Mi lehet a tünet, mit csináljak....

Leggyakrabban előforduló mérgezések:
  • Csigaméreg okozta mérgezés (metaldehid-toxicosis): a kutya nyálzik, nehézlégzése, hasi fájdalmai vannak. Tántorog, úgy látszik, mintha reszketne az izomremegés és a görcsök miatt, merevgörcs is lehet. Legjellemzőbb tünet: a testhőmérséklet emelkedése (41 Celsius-fokos láz – más mérgezésre nem jellemző)Már 1-2 g lenyelése is 2-3 órán belül halállal végződhet. Ha 2 órán belül észleled, lehet hánytatással próbálkozni, és azonnal orvoshoz kell vinni!
Kép: sadinthecity.com

Kép: sadinthecity.com

Hogyan hánytassunk?: A hánytatásnak 2 órán belül van értelme, addig ugyanis még nem jutott túl a gyomron a méreganyag, és nem vagy még menthető mértékben szívódott csak fel. Testnagyságtól függően 1 pohár langyos vízbe 1-2 mokkás- vagy evőkanál sót kell feloldani, és a szájzugnál bedugott fecskendővel, a nyelés ütemében adagolva az ebzetbe juttatni. Történhet álló vagy fekvő testhelyzetben; a lényeg, hogy a fej lógjon.

  • Patkányméreg okozta mérgezés (dikumarol-toxicosis): az állat először bágyadt, nincs kedve mozogni, nincs étvágya, az ínye fakó vagy porcelánfehér (a többi nyálkahártya is), testhőmérséklete alacsony. Leggyakoribb és legbiztosabb jel: véres vizelet, véraláfutások a bőrön vagy testnyílásokból szivárgó vér.

A tünetek 1-2 napon belül jelentkeznek. Ha 2 órán belül észleled, lehet hánytatással próbálkozni. Ilyenkor széntabletta nem kell.

  • Fagyálló-mérgezés (etilénglikol-toxicosis): az állat gyenge, tántorog, izomgörcsei vannak. A hátulsó végtagok petyhüdt bénulása, valamint veseelégtelenség figyelhető meg. Ennek jele a vizelet hiánya.

Édes íze miatt vonzó lehet a kutyák számára. Már 2-10 ml is pár órán belül halált okoz. Ha 2 órán belül észleled, lehet hánytatással próbálkozni. Ilyenkor széntabletta nem kell. Azonnal orvoshoz kell vinni az ebet, mert infúzió szükséges, ennek hiányában végzetes vese- és májkárosodás lép fel.

  • Növényvédőszerek, rovarirtók okozta mérgezés (szervesfoszforsav-toxicosis): nyálzás, izomremegés, izomgörcsök.

Ha 2 órán belül észleled, lehet hánytatással próbálkozni. Azonnal orvoshoz kell vinni az ebet!

  • Maró anyagok (savak, lúgok) okozta mérgezés: bőrre jutva bőrkimaródást, lenyelve pedig bélkimaródást, hányást, hasmenést okoznak.
FONTOS: Ilyenkor TILOS hánytatni, mert az anyag már a lenyeléskor súlyos károsodást okoz a szájnyálkahártyától egészen a gyomorig, visszajutva csak tovább rontana a helyzeten. Ezen kívül aktív szén (széntabletta) és hashajtó adása is TILOS!
vissza