Gyakori kérdések

Mivel etessünk?

Kutyatáp, nyers etetés(BARF) vagy házi koszt? Mindegyik jó, de azért nem árt figyelembe venni bizonyos dolgokat. A kutyáknak nincs szükségük fűszerekre, annál inkább vitaminokra, ásványi anyagokra, fehérjékre, zsírokra, szénhidrátokra, rostokra, amik természetesen a házi kosztban is megvannak, de nem tudhatjuk, hogy milyen arányban, továbbá fontos tudni, hogy emészthetőség szempontjából a főtt ételnek már csak alig 80%-át tudja hasznosítani a kutya, ezért hosszútávon nem ajánlott a házi koszt.  Más kell a kölyöknek, a felnőttnek, az öregnek, a kicsinek, a nagynak, az aktívnak, az átlagosnak stb. A mai korszerű tápokban mindez megvan, ráadásul a megfelelő arányban a megfelelő kutyának. A prémium és a szuperprémium tápok teljes értékűek, mondhatni ez kell a kutyának. Az átlagos, olcsóbb tápok esetében érdemes étrend kiegészítőket használni (zöldkagyló kivonat, rénszarvascsont por stb.) amik a helyes csontfelépítést, a szép szőrzetet biztosítják, az ízületi gondokat megelőzik.  Nyers etetés? Nos a legideálissabb a kutyáknak, ha abból indulunk ki, hogy ragadozó ősőkkel rendelkeznek. Igaz háziasítva lettek, de az emésztőrendszerük, fogazatuk nem változott. Étrendjük alapja a hús, de azt eltalálni, hogy milyen arányban adjuk a kutyánknak a  szénhidrátot, fehérjét, ásványi anyagokat, zsiradékot, és vitaminokat vitaminokat, az bizony nagy odafigyeléstés tudást igényel. Bármilyen kutyát is választ, mindenképp konzultáljon a tenyésztővel vagy az állatorvossal a lehető legjobb étrend választása végett, ami a kutyájának megfelelő.

Téli tudnivalók

2015.04.06.

Tudod mire kell figyelni a hideg közeledtével?

Felkészülés a téli hidegre

Kutyaház és hőfüggöny

Mostanra már biztosan gondoskodtál arról, hogy kedvenced háza megfelelően hőszigetelt legyen és beszerezted a meleg takarókat (vagy a szalmát), hogy könnyen át tudja vészelni a közelgő hideg éjszakákat. Ne feledkezz meg a hőfüggönyről sem, hiszen ez rengeteget segít abban, hogy ne hűljön ki a kutyalak és a meleg pedig ne szökjön ki, miután kutyusod a testhőjével felmelegítette azt. Ha nincs mód ilyen függöny beszerzésére, akkor egy méretre vágott (egyúttal a szellőzést megfelelően biztosító) padlószőnyeg is megteszi, amely védelmet nyújt a csípős szelek és hófúvások ellen is. Fontos, hogy a takarókat tisztítsd rendszeresen és ha átáztak, feltétlenül cseréld ki. Ne hagyd, hogy kutyusod vizes takarókon hajtsa álomra a fejét, mert hamar kihűlhet, ami életveszélyes állapot! 

Mancsvédő krém

Még a havazás előtt szerezz be speciális mancsvédő krémet és mielőtt a nagy hóban útnak eredtek, kend be vele kis kedvenced mancsát. Ez azért nagyon fontos és hasznos, mert az indulás előtt 5-10 perccel az ujjakra és a talpakra felvitt krém által képzett védőréteg kiváló védelmet nyújt a havas, jeges, latyakos úton és a sós hólé sem marja majd ezt a különösen érzékeny területet. Sétáltatás után alaposan mosd meg kutyusod tappancsát langyos vízzel, töröld szárazra, majd kend be ismét a tökéletes ápolás és bőrnyugtatás érdekében. Ha nincs otthon mancsvédő krém, akkor a körömvirágkrém is tökéletes megoldás, ami ráadásul a hámképző és gyulladáscsökkentő hatása révén a jeges úton esetlegesen beszerzett apró kis hámsérülések mielőbbi gyógyulását is elősegíti. 
 

Víz, étel

Inkább többször adj enni kisebb adagokban és gyakran cseréld a vizet, mert a hidegben ezek gyorsan megfagynak. Az étel legyen energiadús, a víz pedig akkor megfelelő, ha csapvíz hőmérsékletű. 
 

Lánc, autó

Ne kösd ki a kutyusodat, mert ha feltekeredik valami köré és nem tud bemenni a házába, pillanatok alatt megvan a baj. Ugyanez igaz az autóra is. Ne hagyd az autóban még pár percre sem, mert 10-15 perc alatt kihűlhet és ez az állapot az életébe kerülhet.
 

Kullancs

Ne feledkezz meg a kullancs elleni védelemről télen sem, hiszen ez az életveszélyes betegségeket terjesztő alattomos élősködő sajnos fagy idején sem tétlenkedik és ugyanúgy veszélyt jelent kedvencedre, mint meleg időben. 
 

vissza