Gyakori kérdések

A Nevelés fontos?

Amikor nagy testű kutyáról van szó sokkal fontosabb a helyes nevelés, ha a fejünkre nő sokkal nehezebb vele mint egy kistestűvel. Legyünk mindig következetesek , türelmesek és a jutalomfalatra alapozva tanítsuk meg dolgokra. Az éhes kutya jutalomfalattal könnyebben motiválható, teli gyomrú kutyával nincs értelme kínlódni.  Nem attól okos a kutya, hogy pacsit ad vagy leül kéregetni, hanem ha szót fogad. Éreztessük vele „ki az úr a háznál”, szeressük, de tartsuk meg a „három lépés” távolságot. Az etetés előtt 10-20 perces foglalkozás csodákra képes. KÖVETKEZETESSÉG: a kiadott parancsot mindig követeljük meg, ha kell  jutalomfalattal, vagy akár kényszerítéssel, félbehagyott feladat ne legyen. FONTOS, minden kényszerítés után DICSÉRET (szóban, simogatással, jutalomfalattal) ne legyen rossz „szájíze” se a kutyának se a gazdának a feladat végére. TÜRELEM: mivel a kutyánk nem érti az emberi beszédet ezért rá kell vezetnünk, hogy mit akarunk tőle, lesz amit 2-3 ismétlés után tudni fog, de lesz amit sokáig nem ért meg (ehhez kell a türelem igazán). Sokat sétáljunk vele minél forgalmasabb helyeken a jó szocializáció (más kutyák és emberekhez való hozzáállás) végett. Sose a kutya megy elől, hanem a főnök ( a banda főnök se hátul kullog ,az ártana a tekintélyének ). Érdemes kutyaiskolába vinni. A kölyökkori nevelés a legjobb ( ha már tele van rossz szokásokkal, sokkal nehezebb átnevelni),ott pár óra alatt sokkal többet tanul a többi kutyától, mint tőlünk bármikor, a közös játékról nem is beszélve. Mi nem tudunk helyettesíteni  egy másik kutyát, nem tudunk vele futkározni, birkózni úgy mint egy másik kutya.

Téli tudnivalók

2015.04.06.

Tudod mire kell figyelni a hideg közeledtével?

Felkészülés a téli hidegre

Kutyaház és hőfüggöny

Mostanra már biztosan gondoskodtál arról, hogy kedvenced háza megfelelően hőszigetelt legyen és beszerezted a meleg takarókat (vagy a szalmát), hogy könnyen át tudja vészelni a közelgő hideg éjszakákat. Ne feledkezz meg a hőfüggönyről sem, hiszen ez rengeteget segít abban, hogy ne hűljön ki a kutyalak és a meleg pedig ne szökjön ki, miután kutyusod a testhőjével felmelegítette azt. Ha nincs mód ilyen függöny beszerzésére, akkor egy méretre vágott (egyúttal a szellőzést megfelelően biztosító) padlószőnyeg is megteszi, amely védelmet nyújt a csípős szelek és hófúvások ellen is. Fontos, hogy a takarókat tisztítsd rendszeresen és ha átáztak, feltétlenül cseréld ki. Ne hagyd, hogy kutyusod vizes takarókon hajtsa álomra a fejét, mert hamar kihűlhet, ami életveszélyes állapot! 

Mancsvédő krém

Még a havazás előtt szerezz be speciális mancsvédő krémet és mielőtt a nagy hóban útnak eredtek, kend be vele kis kedvenced mancsát. Ez azért nagyon fontos és hasznos, mert az indulás előtt 5-10 perccel az ujjakra és a talpakra felvitt krém által képzett védőréteg kiváló védelmet nyújt a havas, jeges, latyakos úton és a sós hólé sem marja majd ezt a különösen érzékeny területet. Sétáltatás után alaposan mosd meg kutyusod tappancsát langyos vízzel, töröld szárazra, majd kend be ismét a tökéletes ápolás és bőrnyugtatás érdekében. Ha nincs otthon mancsvédő krém, akkor a körömvirágkrém is tökéletes megoldás, ami ráadásul a hámképző és gyulladáscsökkentő hatása révén a jeges úton esetlegesen beszerzett apró kis hámsérülések mielőbbi gyógyulását is elősegíti. 
 

Víz, étel

Inkább többször adj enni kisebb adagokban és gyakran cseréld a vizet, mert a hidegben ezek gyorsan megfagynak. Az étel legyen energiadús, a víz pedig akkor megfelelő, ha csapvíz hőmérsékletű. 
 

Lánc, autó

Ne kösd ki a kutyusodat, mert ha feltekeredik valami köré és nem tud bemenni a házába, pillanatok alatt megvan a baj. Ugyanez igaz az autóra is. Ne hagyd az autóban még pár percre sem, mert 10-15 perc alatt kihűlhet és ez az állapot az életébe kerülhet.
 

Kullancs

Ne feledkezz meg a kullancs elleni védelemről télen sem, hiszen ez az életveszélyes betegségeket terjesztő alattomos élősködő sajnos fagy idején sem tétlenkedik és ugyanúgy veszélyt jelent kedvencedre, mint meleg időben. 
 

vissza